12 / 05 / 2024

Aidatlarla ilgili emsal karar! Artık yapılamayacak

Aidatlarla ilgili emsal karar! Artık yapılamayacak

Son yıllarda aidat ödemeleri kiralarla yarışıyor. Özellikle sitelerde masrafların artması nedeniyle aidatlara yapılan zam miktarı da arttı. Aidat ödemesinde sorun yaşayanlar ise, site ya da apartman yönetimleri tarafından çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Yargıtay'dan konu ile ilgili emsal niteliğind



SON DERECE İSABETLİ BİR KARAR

Mahkemenin vermiş olduğu kararın son derece doğru olduğunu vurgulayan Avukat Cansen Erdoğan, “Mahkeme farklı bir karar vermiş olsaydı; o zaman hukuk devletinin normlarına, insan haklarına, anayasaya aykırı bir karar vermiş olurdu. O yüzden Yargıtay’ın vermiş olduğu kararı son derece isabetli ve doğru bir karar olarak değerlendiriyorum. Keza Asliye Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar da bunula bağlantılı. Her iki mahkemenin vermiş olduğu karar da son derece doğru. “ diye konuştu.

BORÇ HACİZ YOLU İLE TAHSİL EDİLİR

Aidat ödemesinin yapılmaması durumunda site yönetimi tarafından yaptırım uygulanamayacağını belirten Avukat Erdoğan karara konu olan olay ile ilgili, “Öncelikle sayaç dediğimiz şey; mülkiyet kavramımız içinde bulunuyor. Aidatın ödenmemesinden bahisle, bir para borcu karşılığında, bir mülkiyetin burada yok edilmesi, hapsedilmesi, zarara uğratılması hukuk normları ile bağdaşmamaktadır. Çünkü o zaman şöyle bir durum akla gelecek; camının parasını alamayan camcı gelecek, penceresini sökecek. Kapısının kilidinin parası ödenmeyen anahtarcı gelip kilidini sökecek. Buna eski zamanlarda ihkak-ı hak deniyordu. Bu kişinin kendi hakkını bireysel olarak alması anlamına geliyor. Bu da hukuk devleti normlarına tamamen aykırı. Ortada bir para borcu vardır. Dolayısıyla da bu para borcunun tahsili gerekir. Bunun da gidip o aleti, sayacı sökerek değil, bununla ilgili icra takibi yapılır. İcra takibi neticesinde de bu para borcunun ödenmesi talep edilir. Para borcu da cebri icra yolu ile gerekirse haciz ve satış yolu ile tahsil edilir. Zaten apartmanlarda hali hazırda içinde bulunulan mesken, bu ödenecek borcun asli teminatıdır. Bir gayrimenkul varken, para borcunun tahsili için bir imkan varken gidip de sayacın sökülmesi hukuk devleti normları ile bağdaşmamaktadır.” diye konuştu.

 


Geri Dön