27 / 04 / 2024

AİHM'den depremde yıkılan Bayram Otel davası kararında şok detay!

AİHM'den depremde yıkılan Bayram Otel davası kararında şok detay!

9 Kasım 2011'de Van depreminde yıkılan Bayram Otel’de hayatını kaybeden 24 kişinin ailesinin AİHM'ye başvurusu sonucu açıklandı. 



Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki artçı depremde yıkılan Bayram Otel'le ilgili davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını açıkladı. 

Mahkeme, 24 kişinin öldüğü deprem ile ilgili, ihmalle suçlanan yetkililer hakkında Türkiye'de soruşturma sürdürülmesinde gerekçe göstererek usul yönünden herhangi bir ihlal olmadığına hükmetti.  

AİHM'in kararında depremlerin devletin kontrolünde olaylar olmadığına dikkati çekildi. Fakat kararda devlet kurumlarının vatandaşlarının can güvenliği için gerekli önlemleri alması gerektiğine vurgu yapıldı.

AİHM YETERLİ BULDU 

Independent'da yer alan habere göre, Kararda devletin böyle durumlarda vatandaşlarına, olası sorumluluların tespit edilmesi ve tazminat taleplerinin görüşülmesi amacıyla bir hukuk yolu sunmakla yükümlü olduğu ve Bayram Otel davasında da bunun sağlandığı görüşü savunuldu. 

Aktarılan detaylara göre AİHM'in kararında Bayram Otel davasına bakan mahkemenin, bilirkişi raporunu inceledikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Valiliği ve AFAD'ın gerekli incelemeleri ve hazırlıkları gerçekleştirmediği sonucuna ulaştığı ve bunun için şikayetçilere toplam 71 bin 694 euro tazminat ödenmesine hükmettiği anımsatıldı. AİHM, davada bu cezanın uygun ve yeterli olduğuna hükmetti.

ADLİ SÜREÇ TATMİN EDİCİ 

Söz konusu kararda Bayram Otel'in yıkılmasından sonra, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kendi girişimiyle bir soruşturma başlattığı, yapının çöküşü hakkında adli soruşturma sürdürüldüğü, bağımsız bilirkişi raporlarının mahkemeye sunulduğu, söz konusu tüm kanıtların toplandığı ve Türkiye'de konuyla ilgili yürütülen adli sürecin tatmin edici olduğu vurgulandı.

AYM'nin 28 Şubat 2019'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararında şu ifadeler yer almıştı:

“Kamu görevlileri hakkında ileri sürülen ihmal iddialarına ilişkin detaylı bir tetkik yapılarak Vali ve AFAD İl Müdürünün olayda hareketsiz kalmadıkları, yetkileri ve görevleri çerçevesinde derhal harekete geçerek alınabilecek tedbirleri aldıkları ancak ilk depremden sonra meydana gelen hasarları tespit etmek bakımından çok kısa bir süre olan on altı gün sonra henüz hasar tespit çalışmaları tamamlanamadan ikinci depremin meydana gelmiş olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitler doğrultusunda ise soruşturma izni verilmemesi yönünde kararlar verilmiştir.”

Bursa'da büyük dönüşüm başladı! Hem tarihi mirasa sahip çıkılıyor, hem de depreme karşı  konutlar yapılıyor!

Kaş’ta 5 senede 3 bin 700 kaçak yapı inşa edilmiş! En çok kaçak yapı Bezirgan Mahallesi'nde!


Geri Dön