29 / 04 / 2024

Aile afet planı nedir?

Aile afet planı nedir?

Bir afet durumunda, aynı evde yaşayan bireylerin afetin olası olumsuz etkilerinden korunabilmek veya afeti en az zararla atlatabilmek yapılan aile afet planı nedir? Nasıl hazırlanır?



Aile afet planı nedir?


Aile afet planı; Bir afet durumunda, aynı evde yaşayan bireylerin afetin olası olumsuz etkilerinden korunabilmek veya afeti en az zararla atlatabilmek için neleri, ne zaman yapacaklarını gösteren, aile bireylerince konuşularak hazırlanmış ve unutulmaması gereken bir davranış planı olarak tanımlanıyor.


Hazırlanması gereken bu plan ile afet anında tüm aile bireyleri aynı yerde olmaması durumda yapılacaklar veya çevrenizde sizlere zarar verebilecek risklerin belirlenmesi gibi çalışmalar gerçekleştiriliyor.


Aile afet planı nasıl hazırlanır?

İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından bu çalışmalar ve daha fazlası için bir Aile Afet Planı kapsamında yapılacak çalışmaların takip edebileceği bir tablo hazırladı.


Aile afet planı örneği..


- Çevremizde afet ve acil duruma yol açabilecek hususları biliyoruz/öğrendik


- Mahalle ve yapı ölçeğinde ailemize risk yaratabilecekdurumları biliyoruz/öğrendik.


- Evimiz içerisinde bize risk yaratabilecek eşyalarımızı “Tehlike Avı” yaparak belirledik ve yapısal olmayan riskleri önlemek için plan yaptık.



- Afet anında bir arada değilsek evimizin içinde; evimiz ve mahallemizin dışında ailemizle buluşabileceğimiz buluşma yerleri belirledik.

- Afetlerde ihtiyaç duyabileceğimiz ve hayatımızı sürdürebileceğimiz ihtiyaçlar için gerekli malzemeleri toparlayıp, Afet ve Acil Durum Çantalarımızı hazırladık.


- Önemli evraklarımızın, adreslerin ve telefon numaralarının birer kopyasını hazırladık. Bu kopyanın bir nüshasını bölge dışı bağlantı kişisinde, bir nüshasını da acil durum çantamızda bulunduruyoruz.


- Şehir içi ve dışından iki yakınımızı belirleyip, bu kişilerintelefonlarını ve adreslerini öğrendik ve afet sırasında birbirimizden ayrılmamız durumunda tüm ev halkı o kişilerle iletişim kuracağın biliyor.


- Afet ve acil durum sırasında yapmamız gereken doğru davranış şekillerini öğrendik ve her ay tatbik ederek bu davranışları tekrar ediyoruz.


- Acil telefon numaralarını ne zaman ve nasıl arayacağımızı öğrendik. Afet öncesi veya sonrasında çıkabilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri aldık.



Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Proje Yaptırma Yönetmeliği!





Geri Dön