25 / 11 / 2024

Aile konutu eş muvafakatnamesi nasıl alınır?

Aile konutu eş muvafakatnamesi nasıl alınır?

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın malikleri Türk Medeni Kanununa göre diğer eşin rızası olmadan konut üzerinde işlem yapamıyor. Peki, aile konutu eş muvafakatnamesi nasıl alınır?




Aile konutu eş muvafakatnamesi nasıl alınır?

Aile konutu olarak şerh edilmiş taşınmazlar için Türk Medeni Kanunu 194. maddesinde, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz hükmü yer alıyor.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteme hakkı bulunuyor. 


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini talep edebiliyor. 


Ancak; ipoteğin hukuken geçerli olarak kurulması için diğer eşin bu yönde muvaffakat vermesinde gerek bulunmuyor. İpotek şekli şartlar yerine getirildiğine hukuken kurulmuş sayılıyor ne var ki diğer eş sonradan ipoteğe konu taşınma üzerinde aile konutu olduğuna yönelik bir hak ileri sürerse ve bu yönde hukuki bir girişimde bulunursa artık ipotek hukuken beklenilen sonucu doğurmuyor.  Başka bir deyişle diğer eş ipoteği terkin ettirebiliyor. 


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline geliyor ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor.


Ölüm halinde aile konutu şerhi!

Eşlerden birinin ölümü hâlinde, paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklenmek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebiliyor.



Konut kredisi eş muvafakatname örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön