Aile konutu kiraya verilebilir mi?
Aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer, aile konutu olarak tanımlanıyor. Peki, aile konutu kiraya verilebilir mi? İşte yanıtı...
Aile konutu kiraya verilebilir mi?
Aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer, aile konutu olarak tanımlanıyor. Tapu belgesi üzerinde konulan aile konutu şerhi sonrasında taraflar birbirinin izni olmadan söz konusu gayrimenkul hakkında herhangi bir işlemde bulunamıyor.
Buna aile konutu şerhi bulunan gayrimenkulün kiraya verilmesi işlemi de dahil. Peki aile konutu kiraya verilebilir mi? Aile konutu nasıl kiraya verilir?
Aile konutunun kiralanması..
Medeni Kanun kapsamında sınırları belirtilen aile konutu hükümlerine göre, eşlerden biri diğer eşin rızası olmadıkça konutu kiraya veremiyor.
Ancak iki eşin de onayının olması halinde aile konutu kiraya verilebiliyor. Bu husus Medeni Kanun kapsamında madde 194'te şu şekilde açıklanıyor:
Medeni Kanun madde 194.-
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
Aile konutu kira sözleşmesi feshi..
Yukarıda aile konutu şerhi olan evin kiraya verilmesi hususunu açıkladık. Şimdi de aile konutu olarak kiralanan ev üzerindeki eşlerin haklarına değinelim.
Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.
Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir.
Kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hâlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorundadır.