16 / 05 / 2024

AK Parti döneminde Türkiye’ye ne kadar doğrudan yabancı yatırım geldi?

AK Parti döneminde Türkiye’ye ne kadar doğrudan yabancı yatırım geldi?

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun 300 miyar dolarlık yabancı yatırım getireceğine ilişkin seçim vaatlerinin yankıları devam ediyor. Bakan Nebati, bu vaade ilişkin tepkisini 2002 ile 2023 yılları arasında gerçekleşen yabancı sermaye yatırımları ile verdi.



“BÜYÜK BİR AYMAZLIK”

AK Parti döneminde Türkiye’ye ne kadar doğrudan yabancı yatırım geldi?

Halkın bu tür afaki sözlere kulak vereceğini zannetmenin büyük bir aymazlık olduğunu ileri süren Bakan Nebati, Kılıçdaroğlu’nun vaatlerine atıfta bulunarak rasyonellikten tamamen uzak olarak nitelendirdirdiği bu vaatler ile ülkemizin gerek coğrafi gerekse sosyo-ekonomik açıdan hiçbir alakası olmayan Vietnam gibi bir ülke ile karşılaştırılmasının ise büyük bir gaflet olduğunu iddia etti.

Yabancı yatırımcı girişi ile ilgili verilerin açık bir şekilde karşımızda durduğunu söyleyen Nebati, 1975 ile 2001 yılları arasında Türkiye’ye toplam 14 milyar dolar tutarında yabancı yatırım girişinin olduğunu, 2002-2023 Şubat döneminde ise bu rakamın 254,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Bakan Nebati, yabancı sermaye girişinin yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı firma sayısının da 2002 ile birlikte giderek arttığına işaret etti. 2002 yılında 5 bin 600 seviyelerinde olan Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirket sayısının 2023 Ocak itibarıyla 79 bin 564’e ulaştığını söyleyen Nebati, herşeyin ayan beyan ortada olduğunu, boş vaatler veya hayali sözler ile değil, bu milletten aldıkları güçle bugünlere geldiklerine vurgu yaptı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön