23 / 12 / 2024

Akkuyu Santrali bilmecesi!

Akkuyu Santrali bilmecesi!

Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS'nin, Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde inşaat çalışmalarını durdurduğu iddia edildi. Ancak haber, her iki ülke yetkilileri tarafından teyit edilmedi.



Türkiye'nin, iki hafta önce Suriye sınırında hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS'nin, Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde inşaat çalışmalarını durdurduğu iddia edildi. Ancak haber, her iki ülke yetkilileri tarafından teyit edilmedi. CNN Türk'e konuşan Enerji Bakanlığı yetkilisi, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali yapımının askıya alındığı yönündeki iddiayı yalanlarken, mevcut durumun aynen sürdüğü bilgisini verdi. 


Reuters'in haberine göre üst düzey kaynaklar, iki ülke arasındaki uluslararası anlaşmada yer alan ağır tazminat hükümleri nedeniyle Rusya'nın anlaşmayı fesihten kaçındığını belirtiyorlar.


Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4.800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlıkyatırımlayapacak. 


Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir yetkili, "Rus jetinin düşürülmesinden sbnra proje büyük bir belirsizliğe girdi. Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarındabir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor" dedi. 


Yetkililer ve kaynaklar, sözleşmedeki fesih hükümlerinin ne kadarlık bir tazminatı içerdiğine dair herhangi bir bilgi vermedi. 


Kremlin sözcüsüDmitryPeskov, "Yaşanan olaydan sonra mevcut tüm projeler yakından incelenecektir" demiş ancak AkkuyuProjesi'ne özel bir değerlendirme yapamayacağını açıklamıştı. 


Projenin bir belirsizliğe girdiğini ve beklenen gecikmenin artık daha daileri bir tarihi kapsayabileceğini kaydeden üst düzey bir yetkili, "Kriz ne kadar sürer bilemiyoruz. Rusya projeden çekilmek de isteyebilir. Ama 2022'de santralin devreye alınması artık kolay olmayabilir" değerlendirmesini yaptı. 


Kasım ayı ortasında Antalya'daki G20 Zirvesi'nde Reuters'm sorularım yanıtlayan Enerji Bakam Ali Rıza Alaboyun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkam Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği görüşmede Akkuyu Santrali'nin yapımı konusunda kararlılığın karşılıklı olarak beyan edildiğini ve santralin 2022 yılında devreye gireceğini düşündüğünü söylemişti. 


"Rusya projeye devam edemezse diğer seçenekler değerlendirilir. Bu projeyi isteyen ve dünyanın önde gelen başka aday ülkeleri var" diyen aynı yetkili, Türkiye'nin üçüncü nükleer santral için çalışmalarının sürdüğünü anımsattı. 


Dünya



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'nin iki hafta önce Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde sahadaki inşaat çalışmalarını durdurduğunu belirtti. Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rus kaynaklar, söz konusu haberi yalanladı.


Mersin Akkuyu nükleer santrali inşaatinin durdurulduğu yönde çıkan haberlere Rusya'dan yalanlama geldi. Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rus kaynaklar, söz konusu haberi yalanladı. Projeyi üstlenen Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS'e yakın bir kaynak, çalışmaların sürdüğünü, projenin iptal edilmediğini ifade etti. Cihan'a konuşan kaynak, "İlk defa duyuyorum. Bizde böyle bilgi yok." dedi.


Basında yer alan haberlere göre, uçak krizi nedeniyle Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde inşaat çalışmaları durduruldu.


Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santrali'ni 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.


Ria Novosti: "Türkiye, Akkuyu'dan vazgeçmeyi düşünmüyor"


Rus haber ajansı Ria Novosti, Türkiye Enerji Bakanlığı'ndaki bir kaynaktan aldıklarını vurguladıkları açıklamayı okuyucuları ile paylaştı. Habere göre kaynak, Ria Novosti'ye şu açıklamaları yaptı:


"Akkuyu inşaatında Rusya ile işbirliğimizi bitirmeyi planlamıyoruz. Hiç şüphesiz ki, iki ülke arasındaki zor durumda farklı seçenekler göz önünde bulunduruluyor. Bugün Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da bu konuda konuştu. Fakat bunlar Rusya'nın projeden vazgeçmesi halinde gerçekleştirilecek. İki ülke arasındaki krizin Akkuyu'nun inşaatını, hatta enerji sektörünü hiçbir şekilde etkilememesini umuyoruz. Çünkü söz konusu Rusya'nın uluslararası prestiji."


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bugün katıldığı bir televizyon kanalında, "Rusların da Akkuyu'dan kolay kolay vazgeçeceklerini zannetmiyorum. Nasıl ticarette çaresiz, tek kapıya muhtaç değilsek, Türkiye'nin nükleer santraller konusunda da tek bir ülkeye, tek bir ülkenin teknolojisine mahkum olmadığını açıkça ifade etmemiz lazım. Türkiye'nin bu taleplerini karşılamaya hazır da dünyada çok sayıda ülke, çok sayıda şirket olduğunu biliyoruz. Ben Akkuyu için konuşmanın erken olduğu kanaatindeyim" şeklinde konuştu.


Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu'nun hükümetlerarası sözleşmesi 2010 yılında imzalandı.


Zaman





Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rusya'nın Akkuyu Nükleer Santrali sahasındaki inşaat çalışmalarını fiilen durdurduğu haberi Enerji Bakanlığı ve Rus resmi haber ajansı Ria Novosti tarafından yalanlandı.


Türkiye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rus Rosatom kuruluşu Akkuyu NGS AŞ'nin Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'ni fiilen durdurduğu haberi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Rus resmi

haber ajansı Ria Novosti tarafından yalanlandı. Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.Bu santral Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak. Konu hakkında bilgi sahibi bir üst düzey Türk yetkili, “Rus jetinin düşürülmesinden sonra proje büyük bir belirsizliğe girdi.


RUSLAR FESİHE YANAŞMIYOR

Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor” dedi. Projeye yakın bir kaynak, “Ağır tazminat koşulları da proje sözleşmesinin feshinin önünde büyük engel” dedi.


Resmi bildirim yok

Enerji Bakanlığı yetkilileri, Akkuyu NGS AŞ ve Rusya tarafından bakanlığa resmi bir bildirimde bulunulmadığını bildirdi. Öte yandan Rus resmi haber ajansı Ria Novosti, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Ria Novosti'nin resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Akkuyu NGS çalışmalarının, medyada yer alan “çalışmalar durduruldu” iddialarının aksine, devam ettiği ifade edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Akkuyu NGS yetkilileri de Akkuyu'da liman inşaatı için devam eden çalışmaların olağan seyrinde ilerlediğini kaydetti.



Yeni Şafak




Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


İki hafta önce Türk jetlerinin sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürmesinin ardından başlayan gerginlik, iki ülkenin ortak projelerini de etkilemeye devam ediyor. Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde, sahadaki inşaat çalışmaları durduğu bilgisi geldi. Fakat Anadolu Ajansının, Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'ye dayandırdığı haberde ise çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Akkuyu NGS yetkilileri de çalışmaların durduğu yönünde kendilerine bilgi ulaşmadığını, liman inşaatı için devam eden çalışmaların olağan seyrinde ilerlediğini kaydetti. 


'AKKUYU'NUN 2022'YE YETİŞMESİ ZOR'

Konu hakkında konuşan üst düzey bir yetkili, "Rus jetinin düşürülmesinden sonra proje büyük bir belirsizliğe girdi. Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor" dedi. Rusya'nın projeden çekilmek de isteyebileceğini aktaran yetkili, "Ama 2022'de santralin devreye alınması artık kolay olmayabilir" şeklinde konuştu. Aynı yetkili ayrıca, "Rusya projeye devam edemezse diğer seçenekler değerlendirilir. Bu projeyi isteyen ve dünyanın önde gelen başka aday ülkeleri var" dedi. 


SAKAKYADAKİ RUS ARAÇ FABRİKASI ÜRETİME ARA VERDİ 

Rusya'nın en büyük ticari araç üreticisi olan GAZ'ın distribütörlüğünü alan Mersa Otomotivin 2012 yılında Sögütlü'de kurduğu montaj tesisinde üretime ara verildi. Yaklaşık 20 çalışan ise ücretsiz izne çıkarıldı. Yılda 12 bin ticari aracın üretilmesi planlanan fabrikanın yeni model için üretime ara verdiği belirtildi. 


Meydan 


Geri Dön