28 / 04 / 2024

Akkuyu Santrali'nin yer lisansının iptali isteniyor!

Akkuyu Santrali'nin yer lisansının iptali isteniyor!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yer lisansının iptali için Mersin Nükleer Karşıtı Platformu'nun (NKP) da aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından Mersin İdare Mahkemesi'nde dava açılması için başvuru yapıldı...




Mersin NPK'nın da aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri, nükleer santralin yer lisansının iptali için mahkemeye dava başvurusunda bulundu.


Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yer lisansının iptali için Mersin Nükleer Karşıtı Platformu'nun (NKP) da aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından Mersin İdare Mahkemesi'nde dava açılması için başvuru yapıldı. 


NKP Sözcüsü Sabahat Arslan, mahkeme binası girişinde yaptığı açıklamada, nükleer santral sahasında çalışan köylülerin işten çıkartıldığını iddia ederek, köylülerden aldıkları bilgiye göre sahadaki çalışmaların durdurulduğunu ifade etti. 


Yer lisansı aralıkta güncellendi


Nükleer santrale 1976 yılında verilen yer lisansının geçen aralık ayında güncellendiğini belirten Arslan, yeni lisansın günümüz bilimsel koşullarına göre onaylanmadığını iddia etti. 


O yıllarda yer lisansını onaylayan bazı akademisyenlerin günümüzde nükleer santrale itiraz ettiğini savunan Arslan, şöyle konuştu: 


Kent nükleer santrale karşı


"Akkuyu yer lisansının yeniden onaylanabilmesi için santralden en fazla etkilenecek Mersin, Adana, Antalya halkının ve bu bölgede bulunan meslek odalarının olumlu görüşlerinin alınması gerekir. Yapılan anket çalışmalarında bu kentteki halkların nükleer santrale karşı olduğu bilinmektedir. Bugün açacağımız davada 1976 yılında onaylanan yer lisansının güncellenmesini ve iptalini sunduğumuz bilimsel gerçeklerle talep edeceğiz. Dün hukuksuz olarak Akkuyu sahasında başlayan inşaatın durdurulmasını hep birlikte nasıl başardıysak, bugün de yer lisansının iptal edilmesini hep birlikte başararak Akkuyu Nükleer Santrali'nin kurulumunu engelleyeceğiz" 


Açıklamanın ardından Mersin NKP, Mersin Tabip Odası, Akkuyu köylüleri, Mersin Elektrik Mühendisleri Odası ve Mersin Barosu yetkilileri dava dilekçesini vermek üzere Mersin İdare Mahkemesi'ne girdi. 


AA


Geri Dön