01 / 05 / 2024

Akyaka imar planı için imza kampanyası başlatıldı!

Akyaka imar planı için imza kampanyası başlatıldı!

Akyaka Yerel Yönetim Platformu tarafından, Gökova özel çevre koruma alanında yer alan bir zeytinlik alanın özelleştirilmesine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a hitaben bir imza kampanyası başlatıldı...



İmza metninde yer alan ifadelere göre özelleştirme kararı halkın onayı alınmadan ve haberi olmadan yapıldı. 


Metinde: 'Akyaka Belediyesi sınırları içinde yer alan 19.300 m2 büyüklüğünde bir zeytinlik alan Akyakalıların haberi olmadan Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) özelleştirme programına alınmıştır. 


Ayrıca zeytin yetiştirme alanı olmasına karşın bu alan, tapu kaydında "arsa" olarak belirtildiği için "Zeytin Koruma Yasası" olarak bilinen ve zeytin yetiştirme alanlarının korunmasını öngören yasanın koruması dışında bırakılmıştır. Diğer yandan Çevre Kanunu 9/d maddesinde Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi olarak ilan edilmiş alanlarda İmar Kanunu'nun 9. Maddesi hükümlerinin geçerli olmadığı belirtilmektedir. Hal böyleyken, plan değişikliği yapma yetkisini bu maddeden alan ÖİB, ÖÇK Bölgesi içinde yer alan Akyaka'da plan değişikliği yapmak suretiyle yetkisini aşmıştır1 ifadeleri yer alıyor. 


Talepler ise; 'ÖİB tarafından yasaya aykırı olarak yapılan plan değişikliği iptal edilmeli ve tüm Akyakalıların ortak yararlanma hakkı olan bu kamusal alanın imar plan yetkisi Akyaka Belediyesi'ne devredilmelidir.', 'Akyaka Nazım İmar Planı değiştirilerek 3841 no.Iu parselde yapılaşmaya izin veren imar plan hükümleri kaldırılmalıdır', '3841 no.lu parselin tapu kaydı "zeytinlik" olarak değiştirilerek üzerindeki zeytin ağaçları yasal korumaya alınmalıdır.' şeklinde sıralanıyor. Kampanyaya şimdiyr kadar 6.500 kişi imza verdi. 


BİrGün 


Geri Dön