29 / 04 / 2024

Alacağınız evin değerini etkileyen faktörler nelerdir?

Alacağınız evin değerini etkileyen faktörler nelerdir?

Bir konut alım-satım işleminiz var ancak evin değerinin nasıl hesaplandığını bilmiyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz. Alacağınız evin değerini etkileyen faktörler nelerdir, ayrıntıları...



Alacağınız evin değerini etkileyen faktörler nelerdir?

Alacağınız evin değerini etkileyen faktörler nelerdir sorusuna yanıt olarak; Gayrimenkullerin değerini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Alacağınız evin özelliklerinin çok ve lüks olması halinde evin değeri de doğru orantılı olarak yüksek oluyor, ya da tam tersi fazla özelliği olmayan merkezi yerde bulunmayan bir ev alacaksanız, evin değeri fazla yüksek olmuyor.


Peki, alacağınız evin değerini etkileyen faktörler nelerdir, inceleyelim:

Satın almayı planladığınız evin bulunduğu bölge, evin değerini etkileyen ilk unsurlar arasında. Şehir merkezinde mi yoksa şehir merkezine uzak bir yerden mi ev tercih ediyorsunuz? Eğer şehir merkezi tercihiniz ise alacağınız ev, şehir merkezine uzak olan evden daha yüksek değere sahip olacaktır.


Bölgenin hemen akabinde alacağınız evin değerini etkileyen faktörler arasında yasal unsurlar geliyor. Bunlar, evin tapusunda kat irtifakının olması veya olmaması ya da kat mülkiyetinin olması veya olmaması, yapının yasal olması veya olmaması gibi konular ile tedbir, haciz, kira şerhleri, hisseli olması, aidat ve genel giderler, vergi borcu olması gibi sıralanabiliyor.


Alacağınız evin teknik ve fiziksel özellikleri de evin değerini etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Peki nedir bu teknik ve fiziksel özellikler? Evin metrekaresi, bina yaşı, arsa büyüklüğü, arsa payı, ısınma şekli, otopark durumu, manzarasının durumu, yönü, ulaşım imkanları, cephesi ve bulunduğu kat, aydınlanma durumu, mahremiyet, iç mekan özellikleri, inşaat kalitesi, asansörü, ara kat, bodrum kat, çatı katı olması, bakımlılık durumu, boş veya kiracılı durumu, oda sayısı, kullanım özellikleri, nem durumu, banyo, balkon sayısı, salon ve oda bağlantıları, bölgedeki rayiç fiyatlar teknik ve fiziksel özellikler arasında bulunuyor.


Değer etkileyen bir diğer unsur lokasyon özellikleri olarak karşımıza çıkıyor. Şehir merkezine olan mesafe, gürültü kaynaklarına mesafesi, sanayi alanlarına yakınlığı, ulaşım kolaylığı veya güçlüğü, toplu ulaşım alternatifleri gibi özellikler lokasyon özellikleri arasında yer alıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön