Alanya inşaat sektörü ne durumda?
Turizm ve tarımla birlikte Alanya'nın en önemli sektörlerinden olan inşaat da krizle boğuşuyor. Yabancıya mülk satışı durma noktasına gelirken, hem sektör, hem de yerli yatırımcı 1 Kasım seçimlerini bekliyor
Turizm ve tarımla birlikte Alanya'nın en önemli sektörlerinden olan inşaat da krizle boğuşuyor. Yabancıya mülk satışı durma noktasına gelirken, hem sektör, hem de yerli yatırımcı 1 Kasım seçimlerini bekliyor
ALANYA'DA yabancılara emlak satışlarının duraklama sürecine girdiğini belirten Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, "Ülke genelinde yaşanan son günlerdeki sıkıntılar turizmi etkilediği gibi gayrimenkul sektörünü de etkiledi. Yabancılarda biraz sorunlar var, bu gözardı edilemez. Sadece bizden kaynaklı değil, diğer ülkelerin kendi içlerinde yaşadığı sorunlardan kaynaklı sıkıntılar da var. Bir kaç yıldan bu yana devam eden, Avrupa'daki ve özellikle Rusya'daki krizin de etkisi oldu. Bu şartlar altında satışların düzelmesi için çabalamak gerekiyor. Çünkü en çok satışı Ruslar'a yapıyorduk" diye konuştu.
'DÜZELTMENİN YOLU TANITIMDAN GEÇİYOR'
Satış oranlarının yükselmesinin, tanıtım çalışmalarının bireysellikten çıkarılıp devlet desteğiyle olmasıyla başarılacağını savunan Balıktay, "Bu noktada çok gerideyiz. Bireysel çabalarımız çok yetersiz kalıyor. Seçimlerden sonra tekrar satışların eski düzeyine geleceğine inanıyoruz. Ve iyi bir turizm bakanına ihtiyacımız var. Ülkeye en büyük ekonomik girdiyi turizmden sağlıyoruz. İnsanları buraya çekmek istiyorsak bir şeyler yapmalıyız, onları buraya çekmenin yollarını aramalıyız. İnsanların kafasında tedirginlik yaratarak buraya gelmelerini bekleyemeyiz çünkü insanlar hayatlarını burada geçirmek istiyorlar. Bu doğrultuda da güvenli, temiz ve dürüst bir yer arıyorlar. Biz fiyat olarak diğer ülkelere göre çok iyi durumdayız. Ama söylediğim gibi özellikle reklam bazında çalışmaların artması gerekiyor. Bireysel çalışmalar yetersiz. Devlet ölçeğinde girişimler olmalı. Emlak sektörü çok ince bir çizgide yürüyor" ifadelerini kullandı.
'BÜYÜKLERİMİZ YETERİNCE ÇALIŞMIYOR'
Yerli yatırımcı taleplerine ilişkin soruları da yanıtlayan Balıktay, "Alanya Türkiye'nin en gözde ve en önemli turizm bölgelerinden birisi. İnsanlar burada yaşamayı çok istiyorlar. Ama eğilim, emeklilik sonrasında yaşamak istemeleri. Alanya, doğasıyla olsun, havasıyla olsun çok cazip konumda. Alanya'dan birisinin ev alması sadece emlakla sınırlı kalmıyor, binlerce iş kolu var. Marketinden manavına, kasabından perdecisine kadar binlerce sektör etkileniyor. O yüzden kış turizmini geliştirmek adına şehri canlı tutmak gerekiyor. Bu konuda büyüklerimiz dediğimiz yöneticilerimize büyük iş düşüyor. Şu an için yeterli özveride çalıştıklarını sanmıyorum. Diğer ülkeleri gördükten sonra, kendi ülkemize bakınca ne kadar küçük iş ve çıkarlar peşinde koştuğumuzu görüyoruz" dedi.
'1 KASIM'DAN SONRA İVME ARTACAKTIR'
Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker de, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların büyük çoğunluğunun son terör olaylarından kaynaklandığını belirterek "Sorunları aşmanın yolu da 1 Kasım'da alınacak sonuç. Ülke olarak seçim süreciden geçiyoruz. Yabancılar da tedbirli davranıyor. Bizim de fuarlarımız devam ediyor. Seçimden sonra sektörün ivme kazanacağına inanıyoruz. 2016 yılının başında göreceğiz nedir, ne değildir. Yerli yatırımcı da kendisini daha çok seçimlere bağladı. Seçimden sonra yabancılara çifte vatandaşlık verilmesiyle ilgili de bir adım atılırsa, bu sektöre daha büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
Antalya Yeni Alanya