23 / 12 / 2024

Ali Aydın: Kayseri'de kooperatifçilik kangren oldu!

Ali Aydın: Kayseri'de kooperatifçilik kangren oldu!

Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği (KAYİMDER) Başkanı Ali Aydın: "Kayseri'de kooperatifçilik kangren oldu, meslek kurumumuzun bir kaydının ve ahlakının olması ve sınıflandırılmasının yapılması lazım" dedi



Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği (KAYİMDER) Başkanı Ali Aydın, Meslek kurumumuzun bir kaydının ve ahlakının olması ve sınıflandırılmasının yapılması lazım. İnşaat öncesi, inşaat süreci, inşaat sonrası olmak üzere, Bayındırlık Bakanlığı ve Çevre Şehircilik İl Müdürü kontrol altına almaya başladı. Bu kişilerin hangi statüde olacakları ve hangi sınıf işleri yapacakları, ve kullandıkları malların kalitesi ve inşaat süreciyle ilgili bütün yapı denetimi dahil bir çalışma yürütülüyor. Dolandırma işlerine karşı adım atıldı ve süreçler işlemeye devam ediyor. Güven endeksi en düşük olan mesleklerden bir tanesi müteahhitlik. Dolayısıyla kooperatiflerin bir yönü de müteahhitlerle ilgili." dedi. 


İnsanların bir yükün altına girebilecek kadar gözü kara olduğunu belirten Ali Aydın, "Bir kooperatifçinin en azından bir hukuk bilgisi olması lazım. Çünkü karşısındakiyle bir sözleşme yapıyor. Bir muhasebeci kadar gelir gider maliyetini hesaplaması lazım. Çünkü gerçekleşecek bir taahhüte giriyor. Bunun yanında bir teknik ve mühendislik bilgisinin olması da lazım. Müteahhitlerin bu saydığım alanlarda en azından asgari bilgiye sahip olması gerekir. Bu iş bunu gerektirir. Bir müteahhidin hukukçusu ve maliyecisi olmadığı sürece ilerisini görmesi çok zor. Kooperatifçilikte çok fazla bilgi eksikliği var. İnsanlar bir gayri ahlak içerisinde bu doğru değil. Her kooperatifle uğraşan insanların kötü niyetli olduğu da doğru değildir. Ama insanlar bu işe iyi niyetlide girse yukarda saydığım şeyler eksikse birilerine zarar verdiğiniz zaman kötü firma olabiliyorsunuz. İşte bunun adı dolandırıcılık oluyor yolsuzluk oluyor. Bir sürü facia ortaya çıkıyor. " diye kaydetti. 


KOOPERATİFLER YÜZDE 400 GÜVEN KAYBETTİ 

2000 yılının başında her 100 konuttan 20'sini kooperatiflerin teslim ettiğine dikkat çeken Aydın şunları söyledi: "Bu oran şimdi yüzde 4 oranına düştü. Yani yüzde 400 güven kaybetmiş. Vatandaş giderek kooperatifleri karşı güvenini kaybetti. Bunun yerine hükümetin uyguladığı TOKİ'de girince bir şey daha gelişti. İnsanların yıllarca kooperatife para ödeyerek daire sahibi olmasının önünde bir başka gelişme oldu. İnsanlar TOKİ'de çok düşük maliyetlerle kira öder gibi ev sahibi olmak istediklerinden TOKİ'ye ilgi arttı. Eskiden yapı kullanma izin belgesi olmayan konutlara kredi vermezdi finans kuruluşları. Şimdi belli bir orana gelmiş olan projeler de dahil olmak üzere inşatların tamamı kredilendirilebiliyor. Yap-sat firmalarının daha hızlı iş yapması kooperatiflere ilgiyi azalttı." KAYİMDER olarak çalışanların belgelendirilmesi ve inşaat sürecinin yapı denetimlerce denetlenmesi bakımından Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gerekli destekleri verdik. 


Aydın kooperatifçiliğin kanser olduğuna vurgu yaparak, "Kayseri'de müteahhit, arsa sahipleri ve kooperatif ve üyeleri olarak bir kördüğümün içerisindeyiz. Kayseri'de müthiş bir kooperatifzede var. Çevre şehircilik ve gerekli yerlerin bu konuya acil et atması lazım. Kooperatifçilik şuan da kangren ve kanser olmuş şekilde. 

Müteahhit mutsuz, üye mutsuz, yönetim mutsuz, arsa sahibi mutsuz. Bu işin mutlaka bir kamu tarafı olmalı ve krediler ile zor durumda olan kooperatiflere mutlaka el atılıp yardım edilip onların ayağa kaldırılması lazım. Kooperatiflerin acilen Şevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bir envanterinin çıkarılması, inşaatlar ne durumda ve nasıl bunların bir fotoğraflarının çekilmesi gerek. Bu çok zor değil. Bakanlığa biz başvuru yaptık en azından bir defaya mahsus seviyeye göre kredilendirme yapılsın. Bu şekilde atıl olan yatırım daireler ortaya çıktığı için müteahhit kaynak sorununu çözmüş olacak. Müteahhitlik yapanların bir kaydının sınıflandırılmasının yapılması, çalışanların belgelendirilmesi, kullanılan malzemelerin denetimi, yapı denetim firmaları devreye sokuluyor. İşte bu saydığım alanlar boş bırakılırsa müteahhitlikte kötü niyetli bir uygulama çıkar." şeklinde konuştu. 


Kayseri'de konunun çok büyük bir sorun olduğunu belirten Ali Aydın şunları söyledi: "Devletin bu işe el atması lazım. 

Zamanında çok iyi kooperatifçilik uygulamaları oldu bu şehirde. Bu kötü niyetli insanlar için kooperatifçiliği kötülemenin anlamı yok. Yarım kalan konut kooperatifleri kredilendirilerek, bir an önce tamamlatılması yoluna gidilmeli. 

Bundan sonra kat karşılığı yapılacak antlaşmalara da bir disiplin getirilmeli. Hiçbir maddi gücü olmayan bir firma o arsaya konut yapabilir mi bu tartışılmalı. 

Vatandaşlarımız kat karşılığı sözleşme yapacak firma hakkında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne ve Ticaret İl Müdürlüğü'ne giderek, gerçekten öyle bir müteahhit var mı sorulması gerekiyor. Kayseri Ticaret Odası'na gidip sözleşme yapacağı firmanın mali yapısını öğrenebilir. Çünkü önüne gelen herkes müteahhitlik yapıyor. İnsanların firmanın varlığından emin olmadan sözleşme yapmaması lazım. Biz müteahhitlerin kötü olmasını istemeyiz. Çünkü bir müteahhit edinimini yerine getiremediği zaman tüm müteahhitlere karşı güven azalıyor. Müteahhitlere sesleniyorum. Meslek için gereken ne varsa onu yapın ve mesleğimizin itibarını düşürmeyin." 




Kayseri Anadolu Haber



Geri Dön