17 / 05 / 2024

Ali Babacandan BDDK'ya destek geldi!

Ali Babacandan BDDK'ya destek geldi!

Devlet Bakanı Ali Babacan, bankaları Lisansınızı iptal ederim diye uyaran BDDKyı haklı buldu. BDDKnın sopayı, açıkça gösterdiğini belirten Babacan, Bankaları iyi ki sıkıyoruz. Sıkmayanların başına gelenleri gördük dedi



Bankalara konut kredisi verirken usulsüzlük yapanın lisansını iptal ederim uyarısı yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacandan destek geldi. Babacan, BDDKnın yaptığı çok haklı bir uyarı. Aba altından değil, sopayı açıkça gösterdi derken, bankaları neden sıkmak gerektiğini anlattı. CNN Türk Televizyonunda katıldığı programda değerlendirmeler yapan Babacan, bankaları biraz sıkıp sıkmadıklarının sorusu üzerine şunları söyledi:

Bankalar yüzünden

Biz bankaları iyi ki sıkıyoruz. Çünkü bankalarını sıkmayan, bankalarına dikkat etmeyen, tedbir almaktan korkan ülkelerin başına neler geldi hepimiz gördük. Dünyada 2008-2009 krizi çıktıysa bankalar yüzünden çıkmıştır. Bankaların iyi denetlenmemesi, düzenlemenin iyi yapılamaması nedeniyle çıkmıştır.

Kriz çıkmazdı

Bizim getirdiğimiz tedbiri ABD kendine uygun getirseydi, bugün dünyada kimse böyle bir krizden bahsetmeyecekti. Dolayısıyla mutlaka bankacılık sektörü düzenlenmesi gereken ve sıkı denetlenmesi gereken bir sektör. Bu son krizde onca banka dünyada batarken, bizim bankalarımız sapasağlam ayaktaysa bu aldığımız tedbirler ve çok ciddi katı uygulamalarımız sayesindedir.

BDDKnın tespitleri var

Morgage Yasasını çıkarırken, yüzde 25 limiti koyduk, konut fiyatının sadece yüzde 75i için kredi kullanılabileceğini belirledik. Bu, bankalar tarafından son zamanlara kadar iyi bir şekilde uygulandı. Son aylarda bazı bankalarda BDDKnın tespitleri oldu. Mevzuatı okuyup da satır arası boşluğunu görüp, kuralı delmeye çalışmak doğru bir yaklaşım değil. Çok az bir banka bunu yaptı, ancak ateş, yangın küçükken müdahale ederseniz çabuk söndürürsünüz.

Lisans iptali en kötü ceza

BDDKnın yaptığı çok haklı bir uyarı. Aba altından değil, sopayı açıkça gösterdi. Böyle bir şey yaparsanız lisans iptali en kötü cezadır. O banka bir daha konut kredisi kullandıramaz asla ya da uzunca bir süre. Çok az sayıda bankada, çok küçük işlemler var, ancak bankacılık çok yoğun rekabetin yaşandığı bir sektör. Küçük örnekler var, bunlar yaygınlaşmasın amaç bu.
Hürriyet


Geri Dön