30 / 04 / 2024

Ali Kızıldağ: Turizmde fiyatları düşürmemeliyiz!

Ali Kızıldağ: Turizmde fiyatları düşürmemeliyiz!

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, Avrupa turizm pazarında iyileşme, Rusya pazarında ise belirsizlik olduğunu belirtti.



Ali Kızıldağ, "Fiyatlar için dik duralım. Fiyat düşürmeyelim" diye konuştu. POYD'un mart ayı toplantısında konuşan Kızıldağ, Antalya bölgesinde 30 bine yakın yeni yatağın devreye girdiğini belirterek, "Bölgemizin yatak kapasitesi sürekli artıyor. Bu yatak kapasitesinin yüzde 35-50'sini doldurmak için de ilave 1-1.5 milyon turiste ihtiyaç var" dedi. Özellikle Almanya olmak üzere Avrupa pazarında yüzde 3-5 büyüme görüldüğüne dikkat çeken Kızıldağı sözlerini şöyle sürdürdü: "İngiltere, Belçika ve Hollanda'da düşüş var. Geçen yıl Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, ABD'nin Rusya'ya ambargosu, petrol fiyatlarının düşmesi ve rubledeki yüksek devalüasyon Rus ekonomisinde krize yol açtı. Rusya'da tatile gitmek isteyen turist bekliyor. Rusya'da kiralık işyeri sayısı gün geçtikçe artıyor. Hatta THY çok uygun fiyata hizmet binası bile kiralamış. Kısacası bu ülkede ekonomik kriz var. Tatil için masraf yapmayabilir. Zengin ve orta gelir düzeyindeki Ruslar Türkiye'ye yönelebilir. Rus yöneticileri vatandaşlarını tatil için Türkiye'yi adres göstermeleri elbette iyi olur." Erken rezervasyonlar azaldı Erken rezervasyonlarda ciddi düşüşler olduğuna dikkat çeken Kızıldağ, "Hem Avrupa hem Rus pazarında son dakika satışları olacak gibi. Almanya pazarında Türkiye'de fiyatların düşeceği beklentisi var. Bu süreci iyi takip etmeliyiz. Bizim tüketim maliyetlerimiz de TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının 5-6 puan üzerinde. Bu nedenle fiyatların düşürülmemesi konusunda dik duralım. Fiyatları düşürmemeliyiz" diye konuştu. 




Turizm sezonu öncesi Berlin ve Moskova'daki turizm fuarlarına giden sektör temsilcileri de toplantıda görüşlerini aktardı. Regnum Otel Genel Müdürü Hakan Duran, Avrupa'da az da olsa iyileşme olduğunu. Rusya pazarında ise sektör temsilcilerinden edindiği bilgiye göre yüzde 25-40 arasında azalma beklendiğini söyledi. POYD Genel Sekreteri Selçuk Meral de Avrupa pazarında küçük de olsa uçak rezervasyonlarında artışların olduğuna işaret etti. WOW Otelleri Koordinatörü Edip Araç ise sezon öncesi yurt dışında birçok turizm fuarı ile çeşitli kentleri ziyaret ettiğini belirterek, buralarda Antalya'nın tanıtımının yapılmadığını söyledi. Turizm Profesyonellerinin kuruluşu olan Skal Dünya Başkanı Salih Çene de tüm olumsuzluklara rağmen Rusya pazarından endişe etmediğini kaydetti. 


Dünya


Geri Dön