Alman ve Fransızlar Temapark projesine daha kazma vurulmadan talip oldu!
TOKİ'nin gelir paylaşımı esasıyla Mesa'ya yaptıracağı ve tam 1 milyon 600 bin metrekarelik bir alanda yapılacak Temapark projesine daha kazma vurulmadan talipleri çıktı
'Çılgın Proje'ydi, Üçüncü Köprü'ydü derken, İstanbul'un realize olmaya en yakın dev projelerinden biri, bugüne kadar hep gölgede kaldı. Oysa Halkalı'da TOKİ'nin gelir paylaşımı esasıyla Mesa'ya yaptıracağı ve tam 1 milyon 600 bin metrekarelik bir alanda yapılacak Temapark projesine daha kazma vurulmadan talipleri çıktı. Alman ve Fransızlar, parkın fuar alanı için Mesa'nın kapısını şimdiden aşındırmaya başladı.
Konut sektöründe 43 yıl önce Ankara'dan giren ve ODTÜ mezunu mühendislerin girişimleriyle kurulan Mesa, geçen sürede 74 bin konut üretti. Planladığı ve yapımı süren sekiz projenin tutarı 6 milyar TL. Bu yıl İs-tanbul’dan Polonya'ya kadar çok farklı bölgelerde yeni projelere başlamaya hazırlanan grubun en önem verdiği projelerden biri ise Halkalı’daki Temapark. Grubun kurucularından Mesa Mesken Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Temapark projesinin 170 bin metrekare alanda yapılması planlanan fuar alanı için Fransız ve Alman devletinin talipliler arasında yer aldığını söylüyor. Boysanoğlu, şu an görüşmelerin sürdüğünü, fakat bir karar verilmediğini aktarıyor.
Ekonomist: Ankara ile özdeşleşen ve çok ortaklı bir yönetimle idare edilen grubun çalışmalarını anlatmadan önce yapısından biraz söz eder misiniz?
Erhan Boysanoğlu: Konut sektöründe 1969 yılından bu yana yer alan Ankara merkezli grubumuzun inşaat, sanayi ve hizmet alanlarında 17 şir¬keti var. Çok ortaklı bir yapımız var. Baktığınızda geçen 43 yıllık zaman diliminde 74 bin konut ürettik.
Şirketimiz daha çok Ankara ile özdeşleşmesine rağmen aslında işlerinin büyük bir kısmını İstanbul’da yaptı. Bugün de üzerine titrediğimiz Temapark projemiz İstanbul Halka- lı’da start alacak mesela. Bir de geçen zamanda siyasetin yönünün de İstan-bul’a kaydığını görüyoruz. Başbakan’ın İstanbul sevgisi ve buraya yaptığı sık ziyaretler, işadamlannı da bu-raya çekiyor tabii. Tüm bunlar nedeniyle Ankara da önemini yitiriyor.
İstanbul’un en önemli projele-rinden birini hayata geçireceksiniz. TOKİ ile hasılat paylaşımlı yapılacak Temapark ve daha bir dizi proje var. Sizin için bu yılın flaş projesi nedir?
Sadece şu dönemde gündemi-mizde yer alan projelerle üretmeyi planladığımız 8 bin konut var. Plan-ladığımız bu projelerin toplam tutarı ise 6 milyar TL. Ama tabii yaklaşık beş yıllık bir süreçte tamamlanacağını unutmamak lazım.
Bu sekiz projeden en önemlisi Halkalı’daki Temapark. Eylül ayında start alacak ve 1 milyon 600 bin met-rekarelik bir alanda yapılacak.
TOKİ ile nasıl bir anlaşmanız var?
TOKt genelde hasılat paylaşımlı modellerle çalışıyor. Ama bizim projedeki devam eden süreçler de olacak otel, kongre merkezi gibi. Dolayısıyla biz dengeyi oturtmaya çalışıyoruz. Bu proje hasılat paylaşımlı ama başından beri satın alma opsiyonu var sözleşmede. Biz yüzde 40’ını satın aldık, ama geriye kalan yüzde 60’ı için bekliyoruz.
Arazinin geriye kalan kısmını da almak için ne gerekiyor?
Aslında ruhsat alimim bekliyoruz. Oradaki hedefimiz, arsanın satış hadisesinin bitmesi. Bu olmalı ki TOKt de payını alsın ve çıksın. Burada özel sektör olarak çalışmamızı tamamlayabilmek önemli. Yüzde 40’ının parasını verdik, ama belli işlemlerin bitmesi gerekiyor ki yüzde 60’ını satın alalım, imar gibi belli mevzularda çalışmalar sürüyor.
Proje ne zaman hayat bulacak?
Orası şu an 1 milyon 600 bin metrekarelik bir alan. Hemen hemen yer üstü yer altı da dahil edildiğinde 1 milyon 600 bin metrekare de inşaat alanı var. Mesela 12 bin araçlık kapalı otopark, yol bağlantılan, metro giriş çıkışları düşünüldüğünde yer altında çok hareketlilik var. Sadece bin 50 oda kapasiteli bir otelimiz olacak. Kongre merkezi, eğlence merkezi derken çok büyük bir karma proje olacak. Bu projenin eylül ayında start alması bekleniyor.
Fuar alanı, eğlence merkezi gibi noktaların işletmesi nasıl olacak, bu işe de girecek misiniz?
Kongre merkezi ve fuar alanı 170 bin metrekarelik bir alanda kurulacak. Fuar olayı çok enteresan, Alman ve Fransızlar yarışıyor şu anda. Bura¬nın işletmesi için ortaklık teklifleri var iki ülkeden, fakat biz henüz karar ve-remedik.
Yılda 50 civarı fuar yapılabilir bu alanlara, neticede 4.5 milyon insan gelecek. Türkiye’nin toplam fuar ka-palı alanı 400 bin metrekare civarında. Ama Almanya’nın 2 milyon 400 bin metrekare, Fransa’nın 1 milyon 700 bin metrekare. İtalya'nın ise 1 milyon 100 bin metrekarelik bir alanı var.
Talipliler arasında kimler var?
Orada milliyetçilik de var. Almanlar devlet olarak talipler. Devletin elinde bütün fuarlar. Türkiye’nin turizm gelir 28 milyar dolar, Almanya’nın fuar gelirlerine baktığınızda 26 milyar Euro. Yani baktığınızda, o kadar farklı bir olay ki, Fransa’da da büyük bir kısmı belediye kuruluşu.
Süreç ne durumda?
Şu an ortaklık üzerine konuşmalar yapılıyor. Ama henüz bir karar veremedik. Yüzde ortaklık istiyorlar ama biz hakim ortak olarak kalmak istiyoruz. Bakalım süreç nasıl işleyecek göreceğiz.
Proje nasıl tamamlanır?
Temapark projesini dört yılda bitireceğiz. Sözleşme öyle.
Bu yıl planlanan projeleri de düşünürsek ciro beklentiniz ne?
Elimizdeki mevcut projelerde 8 bin konut var devam eden. Geçen yıl 650 milyon TL civann- da bir ciro yapmıştık, ama bu yıl Temapark’ı satışa çıkanrsak 800 milyon TL’ye çıkabilir ciromuz.
MESA’nın gelirlerinin yaptığı işlere göre dağılımı nedir?
Gelirlere baktığımızda sanayi grubumuz var. Yüzde 12’sini karşılar toplam konsolide cironun. Bunun yanında çarşılarımız ve kira gelirlerine bakıldığında yüzde 7’dir, devamı da yap sat işler olan müteahhitlik hizmetlerdir. Turizm girişimlerimiz lek ve Sarıgermede vardı ama 13 çalıştıktan sonra bu kuruluşları sattık.
Neden sattınız?
Yeniden yapılanması gerekiyordu çünkü. Şu an çok küçük, Mersin'deki Taşucu-Anamur arasında 250 yataklı bir tesisimiz var. Oraya da nükleer sanral uzmanı Ruslar çok geliyor. Ama turizmden beklentimiz yok. Orada ağırladığımız Ruslar bizden konut yapmamızı da istiyorlar. Nükleer santralin inşaatı uzun yıllar alacağı için bir yerde buraya yerleşecekler onlar.
Peki nükleer santral işinde sizin yapabilecekleriniz nedir talip misiniz?
Bina anlamında evet, ane nükleer teknoloji tabii ki bizim değil. Kabuklar beton ve konut alanı mümkün olabilir. Yapımdan sorumlu Ruslar, onlar taşere edecekler. O nedenle bu işler bekleniyor. Bir yandan kalıcı konut istiyorlar çünkü Rus uzmanlar burada yerleşik olacaklar uzun bir zaman. Ama bunun için bir şey söylemek şu an mümkün değil.
Ekomomist/Sibel Atik