02 / 05 / 2024

Almanya alarm veriyor! 65 milyar avroluk üçüncü yardım paketi yolda!

Almanya alarm veriyor! 65 milyar avroluk üçüncü yardım paketi yolda!

Alman hükümeti, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle yaşanan enerji krizi sonrası hane halkını ve şirketleri yükselen enflasyonun etkisinden korumak için 65 milyar avroluk üçüncü yardım paketini hazırladı. İşte haberin detayları..



Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Maliye Bakanı ve Hür Demokrat Partisi Genel Başkanı Christian Lindner, SPD Eş Genel Başkanı Saskia Esken ve Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Omid Nouripour ile gerçekleştirmiş olduğu ortak basın toplantısında hükümetin enerji krizine ve fiyat artışlarına karşı alacağı önlemleri sırasıyla açıkladı.

Başbakan, Alman halkının yüksek enerji fiyatlarından, artan yaşam maliyetlerden ve geleceklerinden “endişe” duyduğunun bilincinde olduklarını ifade ederken,“Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Bu gerçeğin ifadesi edilmesi lazım.” dedi.

Almanya alarm veriyor! 65 milyar avroluk üçüncü yardım paketi yolda!

Olaf Scholz, hükümetinin de bu konularda (artan yaşam maliyetleri, pahalılık) kaygılı olduğunu vurgulayarak, bu zor duruma Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sebep olduğunu aktardı.

Başbakan Scholz, “Rus savaşının sonuçlarını hepimiz hissediyoruz. Tüm Avrupa ve tüm dünya sonuçları hissedecek.” ifadesini kullandı.

Söz konusu savaşın enerji tedarikinde de etkisi olduğuna da dikkat çeken Scholz, “Rusya gaz sözleşmelerini ihlal ediyor ve uzun zamandır tedarik sözleşmelerini yerine getirmiyor. Soğuk Savaş döneminde geçerli olan şey artık geçerli değil. Putin'in Rusya’sı bundan sonrası için güvenilir bir enerji tedarikçisi değil. Bu yeni realitenin bir parçasıdır.” Değerlendirmesini yaptı.

Olaf Scholz, Alman hükümetinin bu duruma daha önceden hazırlandığını belirterek, bu dönemi atlatmak amacıyla gaz depolarını doldurmaya devam ettiklerini ve kömür santrallerini çalıştırdıklarını ve LNG terminalleri kurmayı hızlandırdıklarını aktardı.

Almanya’nın koalisyon ortakları olan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti tarafından söz konusu yardım paketine ilişkin hazırlanan 13 sayfalık belgede, “yüksek enerji fiyatlarının hızla artan yükü nedeniyle hane halkı ve şirketler için zamanında ve orantılı bir rahatlama gereklidir" denilerek, yardım paketinin toplam değerinin "65 milyar avronun üzerinde" olduğu ifade edildi.

Bugün açıklanan yardım paketinin, Alman hükümetinin artan enerji fiyatlarına karşı 10 ayda hazırladığı üçüncü paket olması dikkati çekti.

Önceki yardım paketlerinin her birinin değeri 30 milyar avronun üzerindeydi. Bu paketlerle, geçici bir süre için akaryakıt vergileri belli bir miktar kaldırılarak, artan enerji fiyatlarının vatandaşlara yansımasını düşürmek için vergi mükellefi her bir çalışana bir defaya mahsus 300 avro ödeme yapılmıştı. Toplu taşımanın teşvik edilmesi için ise haziran-eylül aylarında  aylık 9 avroya tren, otobüs ve metroda geçerli sınırsız toplu taşıma bileti sunulmuştu.

Almanya alarm veriyor! 65 milyar avroluk üçüncü yardım paketi yolda!

Sunulan üçüncü pakette ise artan enerji faturalarının karşılanmasına yardımcı olmak için emekli vatandaşlarına tek seferlik 300 avroluk, öğrenciler ve kursiyerler için de 200 avro bir ödeme bulunuyor.

Açıklanan pakette, çocuk yardımının birinci ve ikinci çocuk için ayda 18 avro artırılması, temel tüketim için elektrik fiyatlarının düşürülmesi ve şirketlere yönelik hali hazırda mevcut destek programlarının 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılması planlanıyor.

Alman hükümetinin açıkladığı son yardım paketinin, Rus enerji şirketi olan Gazprom’un Kuzey Akım boru hattından yapılan doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıklamasından iki gün sonra gelmesi de dikkati çekti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön