29 / 04 / 2024

Almanya fabrika siparişlerinde sert düşüş yaşandı! Avrupa’nın hasta adamı geri mi dönüyor?

Almanya fabrika siparişlerinde sert düşüş yaşandı! Avrupa’nın hasta adamı geri mi dönüyor?

Almanya'da fabrika siparişleri temmuzda bir önceki aya göre yüzde 4,3'lük beklentiye karşılık yüzde 11,7 geriledi. Uzmanlar, 1990’daki birleşmenin ardından Almanya’ya takılan “Avrupa’nın hasta adamı” etiketini yeniden gündeme getirdi.



Dev ekonomisi ile Avrupa’nın lokomotif ülkesi konumunda olan Almanya’da işler iyi yürümüyor. Ülkede fabrika siparişleri, Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki sıkıntıların üçüncü çeyrekte de devam ettiğini gösterdi ve temmuz ayında geriledi.

Sipariş talepleri haziran ayına göre yüzde 11,7 düşerken, bu rakam ekonomistlerin Bloomberg anketinde beklediği yüzde 4,3’lük düşüşten çok daha büyük bir düşüş olarak dikkatleri üzerine çekti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı kış aylarındaki resesyona katlanan Almanya’nın üretimi ikinci çeyrekte artmayı başaramadı. Üretimin üçüncü çeyrekte de muhtemel bir durgunluk yaşaması tahmin ediliyor.

Ülke ekonomisinin 2023’ün son çeyreğinde yüzde 0,1 oranında büyümesi beklense bile bazı uzmanlar, Almanya’nın 1990 yılındaki birleşmesi sonrasında Almanya’ya takılan “Avrupa’nın hasta adamı” etiketini yeniden gündeme getirdi. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan olan Çin’de yaşanan ivme kaybıyla birlikte talep zayıflayınca bu durumdan en çok sanayi kesimi darbe aldı.

Perşembe günü açıklanacak olan Alman imalat verilerinin zayıflığını sürdüreceği belirtilirken ekonomistlerin medyan tahmini bu veride art arda üçüncü aylık daralma yaşanacağını ortaya koydu.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, “Hasta adam” lakabı ile ilgili soru karşısında mevcut durumun iyi olmadığını söyledi. Nagel, Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, “Kış yarıyılından teknik resesyona girdiğimiz ve o zamandan bu yana ekonomik kalkınmanın tatmin edici olmadığı elbette doğru. Ancak bu olumsuz tablonun yeniden düzelmesini umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Nagel, 1990’lı lara göre çok daha iyi durumda olduklarını ve iş gücü piyasasının güçlü olduğunu belirterek, “Almanya, Avrupa’nın hasta adamı değil. Bunun yanlış bir teşhiş olduğunu ve kendimize daha güvenmemiz gerektiği kanaatindeyim” ifadesini kullandı.

Almanya fabrika siparişlerinde sert düşüş yaşandı! Avrupa’nın hasta adamı geri mi dönüyor?

ECB’NİN FAİZ ARTIŞI HAFİFE ALINIYOR!

Bloomberght.com’un haberine göre Hollanda Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot piyasaların Eylül'de faiz artış ihtimalini hafife aldığını söyledi.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot, Amsterdam'da verdiği röportajda 20 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinde yavaşlamanın talebi düşüreceğini ancak enflasyon projeksiyonlarının haziran ayındaki tahminlerden farklı olmayacağını belirtti. Knot “2025 sonunda yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmanın minimum hedef olduğunu düşünüyorum. Bu tarihi uzatabilecek herhangi bir gelişme beni rahatsız eder. Bu tarihin biraz öne çekilmesinin benim açımdan sakıncası yok” şeklinde konuştu.


 


Geri Dön