28 / 04 / 2024

Almanya'da enflasyon yeniden hız yaptı, İspanya'da hedefin altında kaldı!

Almanya'da enflasyon yeniden hız yaptı, İspanya'da hedefin altında kaldı!

Almanya'da Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 6,8'e çıkarken, İspanya'da ise Avrupa Merkez Bankası'nın tüm Euro Bölgesi için belirlediği yüzde 2'lik hedefin altına indi.



Avrupa Merkez Bankası (ECB) cephesinden sıkılaşma mesajları üst üste gelirken, Euro Bölgesi ülkelerinin açıkladığı enflasyon verileri patikanın bir süre daha devam edeceği sinyalini verdi.

Euro Bölgesi'nin en güçlü ekonomisi olan Almanya'da yıllık enflasyon Haziran ayı itibariyle tekrar yükselmeye başladı. Ülkede enflasyon rakamları Haziran ayında yüzde 6,8 olarak açıklandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ise yıllık enflasyon oranının yüzde 6,8 olması şeklinde gerçekleşmişti. Almanya’da mayıs ayına gelene kadar yıllık enflasyon düşüş eğilimi gösteriyordu. Ancak son gelen verilerle beraber yıllık enflasyondaki bu düşüş eğiliminin bozularak yeniden yönünü yukarı çevirdiği tespit edildi.

MAYIS’TA FİYATLAR 0,2 DÜŞMÜŞTÜ

Almanya'da son açıklamaya göre Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 0,4 ile beklentilere paralel olacak şekilde gerçekleşti. Mayıs ayında ise ülkede aylık olarak fiyatlarda yüzde 0,2'lik bir geri çekilme söz konusu olmuştu. Euro Bölgesi'nin diğer önemli ülkelerinde ise enflasyonda gevşeme eğilimi tespiti yapıldı. İspanya'da ise aynı dönemde yıllık enflasyon yüzde 1,9 ile ECB'nin enflasyon hedefinin altında seyretti. İtalya'da da enflasyon hızlı bir şekilde düşüş kaydederken yüzde 6,7 oranı görüldü.


Geri Dön