28 / 04 / 2024

Almanya’da konut kiraları 3 yıllığına dondurulacak!

Almanya’da konut kiraları 3 yıllığına dondurulacak!

Ev kiralarının astronomik rakamlara ulaştığı ülkelerden biri de Almanya… 41.6 milyon hanenin yüzde 60’ının kiralık evlerde ikamet ettiği Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı SDP, kiracılara “rahat nefes” aldıracak bir kanun tasarısı hazırlıyor.



Türkiye’nin uzun bir süredir ana gündem maddelerinden biri olan “uçuşa geçen ev kiraları,” Avrupa ekonomisinin amiral gemisi Almanya’nın da gündeminde yer alıyor. Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon hükümeti kuran Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SDP), konut kiralarının üç sene boyunca dondurulmasını içeren önemli bir kanun tasarısı üzerinde çalışıyor.

Tasarının mimarı SDP Milletvekili Verena Hubetz. Alman medyasına demeç veren vekil, “İnsanlara nefes alacakları bir ortam oluşturmalıyız. Önümüzdeki üç sene boyunca kiraları dondurmalıyız” şeklinde konuştu. Söz konusu tasarı, 41.6 milyon hanenin yüzde 60’ının kiralık konutlarda oturduğu Almanya’da tartışmaları da beraberinde getirdi.

Almanya’da konut kiraları 3 yıllığına dondurulacak!

Almanya’da kira artışı için konut sahipleri kiracıları 3 ay önceden uyarması gerektiği için, kira artışları genel olarak 15 ayda bir gerçekleşiyor. Bir yılın sonunda uyarı yapılıyor. Kiracı da 15’nci ayda kirayı artırıyor. İlk üç senedeki artış oranı, ile göre, yüzde 15 ile 20 bandında değişiklik gösteriyor.

Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre, büyük şehirlerde bu oran net yüzde 15… (Hükümet, iktidara geldiği zaman bu oranın yüzde 11’lere düşmesini istiyordu.) 3 senenin sonunda konut sahibi artış oranını dilediği gibi belirleyebiliyor.

KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 6 İLE SINIRLANDIRILACAK

SDP’nin hazırladığı yasa tasarısına göre, talebin çok fazla olduğu illerde artış yüzde 6 ile sınırlandırılacak. Diğer tüm illerde ise kiralar üç sene dondurulacak ve artış olmayacak. “Talebin yüksek olduğu iller”in hangileri olduğu ya da “yüksek talebin” hangi kriterlere göre belirleneceği şu an için belirtilmedi.

Almanya’da yüksek kira problemi beş senedir devam eden ama 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna Savaşı'yla zirve yapan bir sorun. Savaştan kaçan 1 milyon Ukraynalı nedeniyle kiralar resmen uçtu. Bir diğer problem de ev stoğunun olmaması. İngiliz Financial Times gazetesinin yayınladığı bir rapora göre, Almanya’da hâlihazırda 700 bin yeni eve ihtiyaç var. Bu konu, SDP ile koalisyon ortağı FDP arasında da probleme sebep oldu.

Almanya’da konut kiraları 3 yıllığına dondurulacak!

"DAHA FAZLA VE DAHA UCUZ KONUT İNŞA ETMEMİZ LAZIM"

Öte yandan, FDP’ye göre, “konut eksikliği, yeni düzenlemelerle değil konut piyasasının liberalleşmesiyle çözülebilir.” FDP'nin inşaattan sorumlu sözcüsü Daniel Föst, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Hükümet sosyal konutlara haklı olarak 15 milyar euro bütçe ayırdı. Fakat odak nokta inşaat sektörümüz çökmeden önce inşaat kriziyle mücadele etmek olması lazım. Sadece daha fazla, daha hızlı ve daha ucuz inşa ettiğimiz zaman, yeteri kadar uygun fiyatlı ev yaratabileceğiz.”

‘Türk-Gürcü ekonomik ilişkileri daha da ileriye taşıyacağız’

Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi atıl durumda!

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi büyüyor!


Geri Dön