30 / 04 / 2024

Almanya'nın İzmir'deki eski konsolosluk binası satılıyor!

Almanya'nın İzmir'deki eski konsolosluk binası satılıyor!

Almanya Federal Cumhuriyeti, İzmir ilinin Alsancak ilçesinde bulunan eski konsolosluk binasını satışa çıkardı. Söz konusu binanın toplam satış bedeli 3,2 milyon Euro olarak belirlendi.



Almanya Federal Cumhuriyeti aşağıda belirtilen gayrimenkulü satışa çıkarmıştır:


Obje: Almanya Federal Cumhuriyeti’nin eski konsolosluk binası (eski şehir şatosu)

Adres:  İzmir  (Alsancak) – 1. Kordon, Atatürk Caddesi No: 260

Tapu kaydı: 10.06.1964 tarihli kayıt, ada 1215, pafta 196, parsel 1

Arsa ve bina alanı: arsa 562,50 m2, bina kullanım alanı 1.200 m2

Yapı yılı: Binanın A kısmı 1890 civarında, binanın B kısmı (bina ek yapımı) 1925 civarında

Donanım: şu anki kullanımı: boş, kısmen bodrum katı mevcut.

Şu anki vaziyeti: onarım gerekiyor, 2007 yılından bu yana kullanılmıyor.

Konum tarifi: Bina seçkin bir konumu olan 1. Kordon’da bulunmakta ve kuzey tarafı eski Yunan Başkonsolosluğunun bitişiğindedir.

Obje tanımlaması: Binanın iç kısımları merpen veya koridorlarla birbirine bağlıdır. Bina iç alanları 110 m2 bodrum, 480 m2 zemin, 160 m2 ara kat ve 450 m2 üst kattan oluşmaktadır. Binanın B kısmında çatı katındaki terasta 40 m2 büyüklüğünde 

çamaşır yıkama odası bulunmaktadır. Zemin katta 35 m2 büyüklüğünde garaj ve 80 m2 büyüklüğünde bir iç avlu mevcuttur. Bina Tarihi Eser koruması altındadır.


Koşullar: Satın alma teklifi kapalı zarf usulü olarak 31.01.2016 tarihine kadar Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu, Havuzbaşı Sokağı No: 1, 35330 Balçova-İzmir adresine Vw-1 dikkatine ibaresiyle gönderilmelidir.


Asgari teklif: 3,2 milyon Euro (şu anda karşılığı yaklaşık 10,2 milyon TL)

Diğer Konular: Binayı görmek isteyenler önceden e-mail ile randevu almalıdır (mail adresi: [email protected]), konu olarak ‘ihale’ belirtiniz.

Binanın satılması ve kime hangi koşullarda satılacağı konusundaki karar verme özgürlüğü yalnız Almanya Federal Cumhuriyeti’ne aittir.

Verilen süre içinde sunulan teklifler yukarıda belirtilen süre bitimine kadar kapalı zarf olarak muhafaza edilecektir. Zarf açılışları teklif verenlerin katılımı olmadan yapılacak, bu işlem ve tekliflerin sonucu hakkında tutanak tutulacaktır.

İhalenin kabulü ve olası reddine ilişkin kararlar, açık artırmada teklif sunan kişilere yazılı olarak bildirilecektir. 






Bu haber Hüriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Satışa çıkarılan Almanya'nın İzmir'deki tarihi başkonsolosluk binası için teklif süresi 31 Ocak'ta sona erecek.


Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğundan yapılan açıklamaya göre, konsolosluk binasının 2007 yılında Balçova'ya taşınmasının ardından kullanılmayan bina ihale yoluyla satılacak. 


Birinci Kordon'daki bina için asgari teklif bedeli 3,2 milyon Euro olacak. Satın alma teklifi "kapalı zarf usulü" ile 31 Ocak tarihine kadar Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğuna yapılabilecek. Zarf açılışları teklif verenlerin katılımı olmadan gerçekleştirilecek, işlemler ve tekliflerin sonucu hakkında tutanak hazırlanacak. 


"Eski şehir şatosu" olarak da adlandırılan binanın 1890'lı yıllarda yapılan A kısmı ile 1925 yılında inşa edilen B kısmının toplam arsa ölçüsü 562, binanın kullanım alanı ise bin 200 metrekare. Binayı satın almak amacıyla görmek isteyenlerin elektronik posta yoluyla randevu alması gerekiyor. 


Tarihi taş yapı, 14 Temmuz 1925'ten 2007 yılına kadar başkonsolosluk binası olarak hizmet vermiş, başkonsolosluk 21 Mayıs 2007'de Balçova ilçesine taşınmıştı. 


Geri Dön