29 / 04 / 2024

Almanya'nın Stuttgart 21 projesinde çalışan inşaat işçileri koronavirüse yakalandı!

Almanya'nın Stuttgart 21 projesinde çalışan inşaat işçileri koronavirüse yakalandı!

Almanya basını, Stuttgart 21 isimli projede çalıştırılması amacıyla Türkiye’den getirilen ve salgına rağmen çalıştırılan işçiler arasında koronavirüse yakalananlar olduğu ortaya çıktı.



Almanya’nın 10 yıldır gündeminden düşmeyen ve “Mega proje” olarak bilinen ve tren hatlarının tamamen yeraltına çekilmesi projesi olan “Stuttgart 21”de çalışan ve Türkiye’den getirilen 6 inşaat işçisinin koronavirüse yakalandığı tespit edildi.

İŞÇİLER SALGINA RAĞMEN ÇALIŞTIRILDI

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Stuttgart 21 projesi, uzun zamandır bilim insanları, mimarlar ve sendikacılar gibi birçok kesimin tepkisini çekiyor ve sık sık eylem yapılıyordu. Özellikle sendikacılar, projeye karşı çıkarken inşaat alanında çalışacak işçilerin Polonya ve Türkiye gibi ülkelerden getirilerek düşük ücretlerle çalıştırılacakları ve büyük bir sömürünün de gündeme geleceğiyle ilgili uyarılarda bulunuyordu. Almanya ve bütün dünya koronavirüs salgını ile uğraşırken Stuttgart 21 projesi işçileri ise çalıştırılıyor.

Stuttgart 21 Karşıtları İnisiyatifi için gerçekleştiği açıklamada, düşük ücretle ve ağır koşullarda çalıştırılan işçilerde koronavirüs belirlendiği açıklandı. Açıklamada, mağazalar, okullar, ofisler gibi yüzlerce işyeri ve mekan bulaşma riski gözetilerek kapatılmış olması karşılığında Stuttgart 21 Projesi işçilerinin hız kesmeden çalıştırıldıklarını kaydetti. Açıklamada, inşaat çalışmalarının derhal ara verilmesi ve çalışanların tümünün sağlık kontrülün geçirilmesi gerektiği kaydedildi.  

2 İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI

Hochtief ve Züblin inşaat tekeline bağlı şirketler arasında yer alan Türkiye’den getirilen işçilere köle muamelesinde bulunduğu, işçilerin Almanya’daki yasal asgari ücret altında çalıştırıldığı, sağlık sigortalarına dahi sahip olmadıkları, oldukça kötü barınma yerlerinde kaldıkları belirlendi.

Aynı şekilde eyaletin en büyük gazetelerinden olan Stuttgartterzeitung de sayfalarında “Türk inşaat firması EFRA bünyesinde çalışan 6 Türk işçide koronovirüs tespit edildiği” haberi yer aldı. Koronavirüse yakalanan 6 Türkiyeli işçinin ikisi hastahaneye gönderilirken diğer 4 kişi ise barınma yerlerinde iki hafta yer alacak.

Stuttgart Belediye Meclis Üyesi Sol Partili Tom Adler, işçilerin karşı karşıya olduğu tehlike dikkate alınıp inşaat çalışmalarının bir an önce durdurulmasını istedi.


Geri Dön