03 / 05 / 2024

Altensis: 2014 çevreci konutların yılı olacak!

Altensis: 2014 çevreci konutların yılı olacak!

Türkiye’nin en büyük cari açık nedeni olan enerji giderlerinin düşürülmesinin zaruretine dikkat çeken Altensis Projeler Koordinatörü Serkan Emin, “Enerjinin üçte birinin binalarda harcandığı Türkiye, 2014 yılında çevreci konutların önemini fark edecek” de



Yeni yılın ilk günlerinde, döviz kurlarındaki artış nedeniyle elektrik, doğalgaz gibi enerji kalemlerine zam bekleyen Türkiye tasarruf dönemine giriyor. Türkiye’nin en büyük cari açık nedeni olan enerji giderlerinin düşürülmesinin zaruretine dikkat çeken Altensis Projeler Koordinatörü Serkan Emin, “Enerjinin üçte birinin binalarda harcandığı Türkiye, 2014 yılında çevreci konutların önemini fark edecek” dedi.



Yeni yılın ilk günlerinde döviz kurlarındaki artış nedeniyle başta elektrik, doğalgaz olmak üzere enerji kalemlerinde zam bekleyen Türkiye için 2014 yılı tasarruf dönemi olacak. Siyasi çalkantılar ve artan maliyetler nedeniyle Türkiye’yi zorlu bir dönemin beklediğini belirten Altensis Projeler Koordinatörü Serkan Emin, bu dönemde savurganlıklara son verilmesinin her zamankinden daha önemli olduğunu açıkladı.


Enerji sektörü uzmanlarının döviz kurlarındaki hızlı artış nedeniyle hane halkının enerji faturalarında ocak ayıyla beraber yüzde 10’luk artışlar olabileceğini öngördüğünü anımsatan Serkan Emin, sadece Aralık ayındaki hareketlerin değil, kışın artan enerji talebi ve seçimler nedeniyle yıl genelinde gerçekleşebilecek dalgalanmaların da Türk halkını daha tasarruflu olmaya yönelteceğini anlattı.


En başta, Türkiye’nin en büyük cari açık nedeni olan enerji giderlerinin düşürülmesi gerektiğini tekrarlayan Serkan Emin “Enerjinin üçte birinin binalarda harcandığı Türkiye’de herkes daha az enerji tüketmenin bilincine varacak. Mevcut kullanımını azaltırken, binasından kaynaklanan enerji kaçaklarının da önüne geçmeye çalışacak. İşte bu nedenle 2014 yılında daha az enerji harcayan, hatta enerjisini kendi üreten çevre dostu binaların önemi ortaya çıkacak. İddia ediyoruz ki, 2014 yılıyla beraber çevreci konutların dönemi başlayacak” yorumunu yaptı.


Yeni yapılan, yapılmakta olan binalarda çevre dostu önlemlerin alınmasıyla enerjide yüzde 24 ile 50, su tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlandığına dikkat çeken Emin, var olan binaların da yeşil dönüşümünün yapılmasıyla Türkiye açısından ihmal edilemeyecek bir tasarrufun ortaya çıkacağını belirtti.


Kentsel Dönüşüme Ara Verilmemeli


Türkiye’de başlayan kentsel dönüşüm seferberliğinin bu açıdan da önem taşıdığına vurgu yapan Serkan Emin, 2014 yılında 500 bin konutun dönüşümünün hedeflendiğini, hükümetin kentsel dönüşümde yapılacak konutların çevreci özellikler taşıması konusunda bir vizyonu olduğunu anlattı. Emin “Türkiye’nin geleceği göz önünde bulundurularak, kentsel dönüşüme ara verilmemesi ve 2014 yılında kaldığı yerden devam etmesi temennimizdir” dedi.


Yüzde 10’luk Yeşil Bina, 250 Milyon Dolarlık Tasarruftur

Çevre dostu yeşil binalar danışmanlık firması Altensis kurucu ortaklarından Serkan Emin, Türkiye'deki 19 milyon konutun yaklaşık 7 milyonunun yenilenmesinin gündeme geldiğini, yenilenecek konutlardan sadece yüzde 10’nun çevre dostu yeşil konutlar olması halinde ortalama yılda 250 milyon dolar tutarında enerjinin tasarruf edilebileceğini vurguladı. 

Yılda 250 milyon doların havaya savrulmasını önlenmesinin karşılığında bile Türkiye’ye yeni bir marina yatırımı, 1500 konutluk yeni bir yaşam alanı, yeni bir fabrika, yeni bir Ar-Ge merkezi ya da tam teşekküllü bir üniversite binası kazandırılabiliyor.

Altensis Projeler Koordinatörü Serkan Emin, dönüşümün tamamının yeşil olması, yeni binaların çevre dostu olması halinde ise tasarruf edilecek rakamın yılda 2.5 milyar doları bulabileceğini açıkladı.


Editöre Not

Yeşil  Bina Nedir?

Doğayla uyumlu yeşil binalar, yapının arazi seçiminden başlayarak yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirildiği, sosyal & çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlandığı, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen çevre dostu malzemelerin kullanıldığı ekosistemlere duyarlı yapılar olarak tarif edilebilir. Yeşil bina, enerji ve suyun tasarrufunu ve doğaya saygılı bir inşaat türünü benimser. Binaya ‘yeşil bina unvanını enerji ve su kullanımı, yer seçimi, tasarım, inovasyon, binada kullanılan ekolojik yapı malzemeleri, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımlar verir.

Amerika’da yayınlanan McGraw-Hill verilerine göre inşaat sektöründe yeşil konut pazarı 2005 yılında 3 milyar dolar iken 2015 yılında da bu değerin 120 milyar dolara çıkması beklenmektedir.


Altensis hakkında:  www.altensis.com

Altensis firması 2008 yılında kurulmuştur. Firma, hizmetlerini sürdürülebilirlik yönetimi başlığı altında toplamaktadır. Altensis çalıştığı projelere sürdürülebilirlik kriterlerini en mükemmel şekilde entegre edebilmek adına bünyesindeki uzmanlarla tam kapsamlı çözümler sunar. Bu konuyla ilgili  hizmet veren Türkiye’de kurulmuş ilk firma olan Altensis, yurtiçi /yurtdışı tecrübesi ve verdiği hizmetlerin kapsamıyla sektörde farklılaşmıştır. 


Altensis’in verdiği hizmetler genel olarak;


Çevre dostu bina Değerlendirme sistemleri danışmanlığı ve denetlemesi (LEED ve BREEAM)

Mühendislik hizmetleri (Enerji ve Günışığı Modellemesi, Commissioning, Alternatif enerji proje yönetimi, Rüzgar analizleri)

Enerji verimliliği etüd ve fizibilite çalışmaları

Bina Akustiği Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri

Kurumsal Sürdürülebilirlik Danışmanlığı (Karbon Emisyon Takibi ve azaltılmasına yönelik stratejilerinin geliştirilmesi, Atık Yönetimi, Yeşil bilgi işlem sistemleri) 



Geri Dön