05 / 05 / 2024

Altın, gümüş, buğday, Brent petrol fiyatlarında şok! Emtia piyasasında şahin düşüş!

Altın, gümüş, buğday, Brent petrol fiyatlarında şok! Emtia piyasasında şahin düşüş!

Emtia piyasasında geçen hafta merkez bankalarının "şahin" politika adımlarının devam etmesi ve artan resesyon endişeleriyle düşüşler devam etti. Peki altın, gümüş, buğday, Brent petrol fiyatlarında son durum ne? İşte ayrıntılar...



Dolar endeksi de gelişmiş ülke merkez bankalarının artan enflasyonist baskılar karşısında agresif faiz artırımlarını sürdüreceği öngörüleiyle, 20 sene sonra yeniden 114 seviyesini aştı.

Geçtiğimiz hafta ons fiyatı 1.639 dolarla Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyesine inen altın yüzde 1,9 gerileme gösterdi. Gümüş yüzde 3,6, platin yüzde 5,7 ve paladyum da yüzde 3,2 değer kaybı yaşadı. 

Altın, gümüş, buğday, Brent petrol fiyatlarında şok! Emtia piyasasında şahin düşüş!

Metallerde de geçtiğimiz hafta düşüşler yaşandı. ezgah üstü piyasada bakır yüzde 4, alüminyum yüzde 3,6, kurşun ve nikel yüzde 3,4 geriledi. 

Analistler, enerji krizinin neden olduğu üretim durgunluğu sebebiyle; Avrupa'da azalan bakır talebinin bir süre için piyasa duyarlılığını domine edebileceğine vurgu yaptı. Peru'da bakırın ulaşım hattını engelleyen protestocu grubun eylemlerini hafifletmesiyle arza yönelik endişelerde yaşanan düşüş, bakır fiyatlarını aşağı çekti.

Geçtiğimiz haftayı Brent petrol yüzde 5,4 ve New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 12,1 kayıpla bitirdi. Brent petrol, merkez bankalarının agresif adımlarından etkilenen başlıca emtialardan biri olurken, ülkelerin enerji kriziyle mücadelelerini yoğunlaştırması neticesinde stok seviyelerinin yükselmesiyle doğal gaz fiyatları geriledi. 

Altın, gümüş, buğday, Brent petrol fiyatlarında şok! Emtia piyasasında şahin düşüş!

TARIM EMTİALARINDA FİYATLAR GERİLEDİ Mİ?

Dolara olan talebin artması tarım emtiaları üzerinde baskıya neden olurken; jeopolitik riskler ve iklim olayları da tarım emtialarını etkileyen unsurlardan oldu. 

Tarım emtiaları, geçtiğimiz hafta bir taraftan faiz artırımlarıyla gerilerken, diğer taraftan jeopolitik riskler ve hava sıcaklıklarının yükselmesiyle arttı. 

Altın, gümüş, buğday, Brent petrol fiyatlarında şok! Emtia piyasasında şahin düşüş!

New York Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 2 yükselirken; soya fasulyesi yüzde 1,6, mısır yüzde 0,3 ve pirinç ise yüzde 2,5 değer kaybetti. Pamuk yüzde 6,8 ve kakao yüzde 4,5 değer kaybı yaşarken; kahve yüzde 2,3 ve şeker yüzde 0,5 arttı. 

Altın, gümüş, buğday, Brent petrol fiyatlarında şok! Emtia piyasasında şahin düşüş!

Buğday fiyatları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgal edilen Ukrayna topraklarını ilhak etme sözü vermesinin neden olduğu gerilim ve Karadeniz tahıl koridoru üzerinde yarattığı belirsizlik sebebiyle arttı. Faiz artırımı beklentileri ve ekonomik büyümeye yönelik endişeler pamuk ve pirinçte olumsuz etkilere neden olurken; Brezilya'da kurak hava ile beraber şeker arzına yönelik artan endişeler kahve ve şeker fiyatlarını yukarı çekti.

Altın, gümüş, buğday, Brent petrol fiyatlarında şok! Emtia piyasasında şahin düşüş!

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Fed'in faizleri 0,75 baz puan artırdığına dikkat çekerek, "Bu da ekonomik büyüme endişelerini artıyor" şeklinde konuştu. 

Buğdayın geçtiğimiz haftayı yükselişle tamamladığının altını çizen Ergezen, "Avrupa'da artan hava sıcaklıkları nedeniyle buğday ve mısır üretimine yönelik endişeler devam ediyor. Bununla beraber üretimde artış var. Yüksek üretim tahminleri nedeniyle yükselişin sınırlı kalması bekleniyor" açıklamasında bulundu. 

Mısırdaki düşüşe değinen Ergezen, petrol fiyatlarının mısır talebine etki ettiğinin altını çizdi. Aynı zamanda Fed'in faiz artırımıyla birlikte üretim tahminlerindeki yükselişle pamukta düşüş yaşandığını da dile getiren Ergezen, şekerin  hafayı artışla tamamladığının altını çizdi. Ergezen, konuyla ilgili açıklamasını "Dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya'daki kurak hava üretim endişelerine yol açıyor. Brezilya'da şeker üretimi, önceki yıla göre yüzde 12 düşüş gösterdi. Bu nedenle arz endişelerinde artış var" diyerek tamamladı. 

Ekonomist Selçuk Geçer dolar için hayati rakamı açıkladı! Elinde dolar olanlar acil bakın! Öyle bir rakam geliyor ki

KİPTAŞ'tan İstanbullulara son dakika müjdesi! 2 yeni proje yüzde 20 indirimle satışa çıktı!

Altın fiyatlarında 2,5 yıl sonra bir ilk yaşanıyor! Altın öyle bir düştü ki görenler gözlerine inanamıyor

Konut fiyatları düşecek mi? İslam Memiş'ten ev alacaklara net uyarı geldi! Hemen bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön