28 / 08 / 2024

Altın makas açılıyor! Piyasada altın alıp satmak da zorlaştı!

Altın makas açılıyor! Piyasada altın alıp satmak da zorlaştı!

Döviz kurlarından sonra altın fiyatlarında da makas açıldı. Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikası ile Kapalıçarşı’daki gram altın fiyatları arasında makasın giderek açıldığını söyleyen uzmanlar, bu koşullarda altın alım satım koşullarının zorlaştığına dikkat çekiyor.



ÜÇ FARKLI MAKAS OLUŞTU

Altın sertifikası 0,01 gram altına denk geliyor ve fiyatı 14,44 liraya yükseldi. 1 grama denk gelen 100 sertifikanın fiyatı ise bin 444 lira civarında iken spot piyasada gram altın fiyatı bin 240 lira seviyesinden işlem görüyor. Gün içerisinde altın sertifikasında fiyatın 14,41 lira seviyelerini de gördüğü belirtiliyor.

Altın makas açılıyor! Piyasada altın alıp satmak da zorlaştı!

Normal koşullarda altın sertifikasının piyasa ile birebir fiyatlanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ancak son dönemde serbest piyasa ile Merkez Bankası’nın açıkladığı kurda oluşan farkın etkisinden dolayı altın sertifikalarında serbest piyasa kurunun dikkate alınmaya başlandığını kaydediyor. Altın sertifikalarına yatırımcı ilgisinin yoğun olduğunu belirten uzmanlar altın sertifikalarında oluşan hacmin neredeyse hisse senetleriyle yarışır hale geldiğini ileri sürüyor.

Altın sertifikaları, 21 Kasım 2022 tarihinde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 10,48 liradan halka arz edilmişti. Yastık altı yatırımların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan altın sertifikaları, halka arz tarihinden bugüne kadar yatırımcısına yaklaşık yüzde 37 oranında getiri sağlarken, son 1 aylık kazanç ise yüzde 11 seviyesinde oluştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön