12 / 05 / 2024

Altın mı? Borsa mı? Döviz mi? Mevduat mı? KKM'den çıkan para nereye gidecek?

Altın mı? Borsa mı? Döviz mi? Mevduat mı? KKM'den çıkan para nereye gidecek?

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarından çözülme başladı. Faizin gerilemesi ve dolar kurunun baskı altında tutulması KKM hesap sahiplerini sistemden çıkmaya iterken tasarruf sahiplerinin yöneleceği yatırım aracı merak ediliyor.



KKM'de 1 yılda 1 trilyon 460 milyar lira toplandığını ifade eden Özdemir, ilk aylarda KKM sahiplerinin 13 liradan 17 liraya yükselen döviz kuru nedeniyle memnun olduğunu belirtti. Daha sonra iktidarın doları baskılayarak bu hesaplara ödenecek kur farkından kurtulmayı planlaması nedeniyle pişman olduklarını savunan Özdemir, 1,4 trilyon liranın yüzde 85 enflasyon karşısında eridiğini kaydetti. Eylül ayında KKM'ye giren paranın azalmaya başladığını, son bir haftada ise çıkışların başladığını dile getiren Özdemir, ekonomi yönetiminin bu paranın dövize değil borsaya yönelmesini istediğini belirtti. Borsaya mı, altına mı, mevduata mı yoksa tekrar dövize mi? sorusunu ele alan Özdemir şu değerlendirmelerde bulundu.

Altın

Altın, pandemi sürecinde 2 bin doları gördü. Bu seviyeden satışlar geldi ve bir daha bu fiyatları görmedi. 1650 ile 1750 dolar bandında gidip geliyor. Altında yurt içi fiyattan çok ons fiyatı takip edilmeli. Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz artışına devam ettiği sürece eski parlak günlerine dönmesi zor.

Mevduat faizi

Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 9, ama banka mevduatı yüzde 25. Yüksek bir kazanç gibi görünse de enflasyonun yüzde 85 olması nedeniyle paranın enflasyon karşısında erimesi anlamına gelir. KKM'den çıkan paranın büyük çapta TL mevduatına gitmesi beklenmiyor.

Döviz

Dövizde ucuz ve pahalı algısı önemli. Doları baskı altında tutulurken TL de aşırı değerlenmiş oldu. Geçen yıl Aralık ayında dolar 18 lirayı gördü. Bugün hala bu seviyelerde. Bu da doların ucuz kaldığı yorumlarına sebep oluyor. İktidarın doların üzerindeki satış baskısını isteyerek ya da istemeyerek kalkacağını düşünenler dövize yönelebilir.

Borsa

Borsada ciddi bir yanlış yapıldı. Bazı borsa oyuncularının istediği gibi at koşturmasına izin verildi. Küçük yatırımcının birçok hissede zarar etmesine yol açıldı. Borsaya biraz daha para girecek, ancak zarar edenlerin feryadı duyuldukça borsadan kaçan da olacak.

Kur korumalı mevduatta bir ilk yaşandı! İlk kez düşüş var!

Kur korumalı mevduatta şok gelişme! Cazibesi azalıyor mu? 

Düşük faiz ve yüksek enflasyon ortamında para nereye akıyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön