30 / 04 / 2024

Altına kota uygulaması resmen başlıyor... Piyasa karışacak

Altına kota uygulaması resmen başlıyor... Piyasa karışacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından altına kota geliyor. Piyasa karışacak. İşte detaylar...



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından altına kota geliyor. Bakanlık, işlenmemiş altın ithalatına 'kota uygulaması' getirmeye karar verdi. Konuyla ilgili mevzuat çalışmalarının kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Kota uygulaması, Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak. İthalatın aylık kotalarla sınırlandırılması, geçmiş yıllardaki ithalat miktarlarına göre belirlenecek ve aracı kuruluşların ithalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak tahsis edilecek.

Bu tedbirin dış ticaret dengesine olumlu yansıması ve cari açık üzerinde olumlu etkileri bekleniyor. Ayrıca, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen ithalat, kota uygulamasının dışında tutulacak. Bu sayede altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hedefleniyor.

Altın ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre ocak-temmuz döneminde yüzde 180 artış göstererek 19,4 milyar dolara ulaşmıştır. Bakanlık, alınan tedbirlerle bu artışın dış ticaret ve ekonomi üzerindeki etkilerini kontrol altında tutmayı amaçlıyor.

 


Geri Dön