09 / 05 / 2024

Altında dev rakam, yüzde 40 artacak! Bakan Yardımcısı Kalaycı açıkladı..

Altında dev rakam, yüzde 40 artacak! Bakan Yardımcısı Kalaycı açıkladı..

Bu sene ülkemizdeki altın rezervleri dolup taşacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı açıkladı. Ülkemizin bu seneki altın üretim hedefi, altın madencilik faaliyetlerinde ve altın üretiminde yüzde 40’ı aşmak. İşte haberin detayları…



“Türkiye’deki bor karbürün tonu 40 bin dolar değerinde"

Kalaycı, Türkiye'nin altın potansiyelinin madencilikten kaynaklı cari açığı kapatacak büyüklükte olduğuna işaret ederek, Ocak ayında açılacak bor karbür fabrikası hakkında bilgi verdi.

Çin ve Hindistan'da işçi maliyetlerinin Türkiye'den çok daha düşük olduğunu anlatan Kalaycı, "Türkiye'den çıkarılan doğal taş denilen mermer, blok şekilde ihraç edilebiliyor. Bunları işlemeye kalktığınızda oradaki rekabet gücünüzü kaybediyorsunuz. Bu doğal taşlar için geçerli. Diğer madenleri, en azından ara ürünlere dönüştürerek işlenip ekonomiye kazandırıp ihraç ediyoruz.

Bordaki  ihraç meselesi ise biraz daha farklı. Bor, Türkiye'de uzun yıllar cevher olarak yani çıkarıldığı gibi ihraç edilmiş. Sonraki yıllar borik asite dönüştürülerek ihraç edilmiş. Borik asitin tonu 800 dolar dolaylarında. Türkiye’de bor madenini, borik asite, daha sonra da karbüre dönüştürüyoruz. Bununla ilgili fabrikamız ocak ayında açılacak. Şu anda bor karbürün tonu 40 bin dolar. Sorumuzun cevabı da bu. Cevher olarak satılan bor madeninin 200 dolar." ifadelerini kullandı.

Altında dev rakam, yüzde 40 artacak! Bakan Yardımcısı Kalaycı açıkladı..

Kalaycı, zeytinlik alanlarında maden aranmasına dair olarak da, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de 1939 yılında çıkmış bir 'Zeytin Yasası' var. Buna göre zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yapamıyorsunuz. Bırakın madencilik faaliyetini, herhangi sınai faaliyet de yapamıyorsunuz. Zeytliklierin olduğu alana 3 kilometreden fazla yaklaşamıyorsunuz. Sadece zeytin ve zeytincilik ile ilgili işler yapabilirsiniz. Zeytinliklerle ilgili çok önemli düzenlemelere ihtiyacımız var.Mevcut maden yasası çok cezalarla dolu bir yasa. Onu daha makul bir noktaya getirdik hazırladığımız taslağımızda. Taslak, daha caydırıcı ancak daha kabul edilebilir bir noktaya getirdi. Mevcut durumda konuyla aşlakalı cezaların altından kalkmak zor."

Altını büyük bir girdap mı bekliyor? Eğer bu olursa yatırımcılar perişan olacak! Uzmanlar şimdi açıkladı

Altın bilezik fiyatları ne kadar? 14,18 ve 22 ayar bilezik fiyatları kaç TL oldu?

Altında analistler acil koduyla az önce kırmızı uyarı gönderdi! Sadece yarın bu kadar olacak

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön