22 / 12 / 2024

Altınok Öz: Kentsel dönüşümde kira yardımını ilk biz çıkarttık!

Altınok Öz: Kentsel dönüşümde kira yardımını ilk biz çıkarttık!

Kartal Belediyesi tarafından ev sahipliği yapılan 'Kartal'a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi' gerçekleşti. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz "Dönüşümle ilgili halkımıza teknik ve hukuki destek verdik, kira yardımını ilk biz çıkarttık"dedi.



'Kartal'a Yatırım Geleceğe Yatınm Zirvesi "ne Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz'ün yanı sıra; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, belediye meclis üyeleri, birim müdürleri, Kartal Belediyesi iştirak şirketlerinin yönetim kurulu başkanla rı ve müdürleri, uzmanlar, ekonomistler, basın mensupları ve gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri katıldı. "Artık her 30 yılda bir birilerinin zengin olduğu sistemin sona ermesi lazım" Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, yaptığı açılış konuşmasında, Kartal'ın bir balıkçı kasabasından sayfiye yerine, oradan sanayi kentine olan yolculuğunu anlattı. 2009 yılında Kartal Belediye Başkanı olmasıyla birlikte öngörü-vizyon, bilgilendirme ve örgütleme, doğru tanımlar ve özgün dönüşüm uygulamalarıyla literatüre katkıda bulunduğunu ifade eden Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, şunları söyledi: " Sizleri ağırlama onurunu verdiğiniz için öncelikle teşekkür ediyorum. Bir zamanlar yatırımcıların 'Kartal' demekten çekindiği, projelerini tanımlarken 'Dragos ve Maltepe'yi kullandıkları günlerden bugünlere geldik. Bu noktaya gelmemizde büyük katkıları olan Kartal Belediyesi çalışanlarına, Kartal Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi çalışanlarına. Sayın Kadir Topbaş'a ile Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'a da teşekkür ediyorum. Bu arada ilçemize büyük katkıları olmuş ağabeyimiz Kartal Eski Belediye Başkanı Mehmet Ali Büklü'yü de rahmetle anmak istiyorum. Kendisinin adını verdiğimiz 20 dönümlük bir park yaptık. Açılışına gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanım Sayın Kemal Kılıçdaroğlu o gün ' Eğer bu alan başka ellerde olsaydı park değil konut olurdu' dedi. 3 ay sonra Milli Emlak'tan ' Orası park değil konut alanı olmalı' diye bir yazı geldi. Devlet, ticaretin peşinde olmamalı, arazisini satmamalı. Artık her 30 yılda bir birilerinin zengin olduğu sistemin sona ermesi lazım. Kartal'ın en az 100 yıllık bir hedef ortaya koyması lazım. Büklü Parkı'nın ardından şimdi daha da büyük bir parkın yapımına devam ediyoruz. Yakacık'ta inşası devam eden Havuz Sokak'taki parkımızı da görmenizi tavsiye ediyorum. Mahalle Eylem Planı'nda ortaya koyduğumuz şeyi yani; insanların 15 dakikalık mesafede parklara ulaşmasını sağlamamız lazım. İnsanların, rahat edip nefes alacakları geniş alanlara, parklara ihtiyacı var. " dedi. 


"Kentlerin keşkeleri yoktur"

İstanbul Eski Belediye Başkanlarından Bedrettin Dalan ile aralarında geçen sohbeti aktaran Başkan Altınok Öz, "Geçtiğimiz Pazar günü Bedrettin Dalan ile kahvaltıdaydık. Kendisine Bebek'te kazıklı yol yaptın, Kartal'da da yapsaydın, kumları yok etmeseydin dedim. O da keşke öyle yapabilseydim dedi. Kentlerin keşkeleri yoktur. Bir hekim nasıl hastaya zarar vermemeliyse bir belediye başkanı da kentine zarar vermemeli. Sıkıntı, yanlış yapılan şeylerin düzeltilmesinin zor olmasından kaynaklanır." dedi. 


"Kitabımızı sanatçılar ve senaristler incelemek üzere istiyor"

Kartal'ın bir balıkçı kasabasından sayfiye yerine ve sanayi kentine doğru olan yolculuğunu anlatan ve bugün dönüşümde elde ettikleri başarının, insan odaklı çalışmalarına bağlı olduğunu vurgulayan Başkan Altınok Öz," Kartal, 1980'lerde hızlıca kooperatifleşen bir kent. Kartal'da 359 site var. Bunlardan 107'si Uğur Mumcu'da yer alıyor. 183 site, 2001 Deprem Yönetmeliğine uygun yapılmış. Biz, 169 siteyi tek tek inceledik. Bunların arasında, hiçbir şekilde dönüşemeyecek siteler vardı. Biz, onların dönüşebilmesine yardımcı olduk, imkân kıldık. Sitelere gidip halka dönüşümü anlattığımız bütün toplantıları kayıt altına aldık. Daha sonra bu kayıtları kitap haline getirdik, yayımladık. Kitabımızı şimdi sanatçılar ve senaristler incelemek üzere istiyor." dedi. 


"Kartal'da çantacı istemiyoruz" 

24 saat yaşayan bir kent yaratma hayali ile Kartal'a yapılacak projeler için çalıştıklarını belirten Başkan Altınok Öz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Resmi internet sitemize koyduğumuz sözleşme taslağı, halkımızın güvencesidir. 87 yılında Kartal'a geldiğimde bazı inşaat projelerinde 1 dairenin 10 kişiye satıldığını gördüm. Biz, Kartal'da çantacı istemiyoruz. Kartal'ın fınans merkezi olması için bana birçok taleple gelindi ama ben reddettim. Biz, ölü bir kent istemiyoruz. Kültür ve sanatla yaşayan bir kent istiyoruz. Bir yatırımcımız, bizim için bir opera binası tasarladı. Çok mutlu olduk. Ancak o opera binasının yapılacağı alan, ne yazık ki Büyükşehir Belediyesi tarafından İETT'nin otobüs garajı haline getirildi. Bu kafayla vizyonu olmayan, düşüncesi olmayan bir hale geliriz. Bir kentte kat yüksekliklerine değil insanların mutluluğuna kafa yoran bir vizyon lazım. Kentsel dönüşüm, bizim tanımlamamıza göre fonksiyonel değişim içermelidir. Kentsel dönüşüm, sadece binaların yıkılıp yenilenmesi demek değildir. Biz, insanların dönüşüm için sürgün edilmesine, yerlerinden edilmesine hayır dedik." 


"Kira yardımını ilk biz çıkarttık" 

6306 sayılı yasanın ilk olarak Kartal Belediyesi Meclisi'nden çıktığını sözlerine ekleyen Başkan Altınok Öz, "Dönüşümle ilgili halkımıza teknik ve hukuki destek verdik, veriyoruz. 6306 sayılı yasayı destekliyorum. Kira yardımını ilk biz çıkarttık. Sayıştay, 'Sen bunu yapamazsın' dedi ancak sonra bizim dediğimiz yasalaştı. Şunu da önemle belirtmeliyim ki Deprem Dönüşüm Müdürlüğü'müzdeki bütün yazışmalar dijital ortamda yapılıyor. Biz, vatandaşlarımıza yıkım için randevu veriyoruz. Vatandaşımız, bütün sürecin birebir içinde. Biz Kartal'da bina yıkımlarımızı törenle yapıyoruz. TAK Kartal, Kartal Belediyesi'nin ar-ge'si olarak çalışmaya devam ediyor. Yaptığımız anketlere göre Kartal'a gelip de ikamet edenlerin yaklaşık %80'i buradan gitmiyor. Ayrıca Kartal'da yaşayanların %50'den fazlası aynı zamanda Kartal'da çalışıyor. Bu sonuçlar gösteriyor ki insanlar Kartal'da yaşamaktan mutlu. Büyük bir göç de söz konusu değil" dedi. 


"Dönüşümde ilklere imza atmış örnek bir belediyeyiz"

Göreve geldikleri günden bu yana gerçekleştirdikleri ve devam eden dönüşümle birlikte Kartal'da sosyo-ekonomik endeksin sürekli yükseldiğini belirten Başkan Altınok Oz, "Biz her çalışmamızı insan için yapıyoruz. Ceviz Meydanı'nı inşa etmeye başlamadan önce insanımıza, ' Burada ne olsun istersin?' diye sorduk. Halkla her zaman ve her çalışmamızda iç içe olduk. En sonunda l'e 5000'lik planı yaptık. Büyükşehir Belediyesi'ne yolladık. 1,5 yıl önce Ocak ayında çıktı. Şimdi 1,5 yıldır, plan notunun yazılmasını bekliyoruz. Biz, dönüşümde ilklere imza atmış örnek bir belediyeyiz." dedi. 


"Sadece gölge etmesinler, biz gerekeni yaparız" 

Kartal'ın dönüşümle birlikte yeniden şekillendiğini vurgulayan Başkan Altınok Oz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Kartal'ı halkla birlikte bir kültür ve sanat kenti olarak, insanların huzur bulacağı bir kent olarak tasarlıyoruz. İlçede yer alan kültür merkezlerimizin dönüşüm sürecinde kimseden proje istemiyoruz, fınansal destek de istemiyoruz. Sadece gölge etmesinler istiyoruz. Biz, gerekeni yaparız. Zirveye katılan herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum." 


Kartal'ın Geleceğini Konuştular 

'Yüksekten Uçanlar', 'Kartal'ı Kartal Yapanlar' ve 'Hedef Kent Kartal' olmak üzere toplam 3 oturumdan oluşan zirvede, AND Genel Müdürü Ali Baki Usta, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, METSAN Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Satıoğlu, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Açık İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Açık, Kartal Eski Belediye Başkanı Ali Duranoğlu, İbrahim Dumankaya Holding Kıirucusu İbrahim Dumankaya, Özbek inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özbek, Kentsel Strateji ortağı Faruk Göksu, İkidesign Kurucu Ortağı Murat Kader, EPOS Değerleme Kurucu Ortağı Neşecan Çekici ile Sabri Paşayiğit Design Kurucusu Sabri Paşayiğit panelde konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Şükrü Andaç'ın yaptığı 'Yüksekten Uçanlar' oturumunda Ali Baki Usta, Ali Dumankaya, Cemalettin Satoğlu, Nazmi Durbakayım ve Turgay Tanes, Kartal'ın geçmişten günümüze gelişiminden bahsetti. Sanayi kenti olan Kartal'ın, İstanbul'un parlayan yıldızı olan Kartal'a dönüşüm sürecine değinilen oturumda Kartal'ın cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan konuşmacılar, yaptığı çalışmalardan dolayı Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'e teşekkür ettiler. Moderatörlüğünü Servet Yıldırım'ın yaptığı 'Kartal'ı Kartal Yapanlar'oturumunda da Abdullah Açık, Ali Duranoğlu, İbrahim Dumankaya ve Mehmet Özbek, Kartal'da yapılacak planlamalarda mimarların alanda daha aktif çalışması gerektiğine vurgu yapıldı. Yatırımcılar, Kartal'ın kentsel dönüşümde en ileri, en pratik ve çözüm odaklı bir belediye yönetimine sahip olmasından dolayı Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ettiler. Kartal Eski Belediye Başkanı Ali Duranoğlu, "Siyasette herkes birbirini ezip geçmek peşinde. Hiç kimse kendinden akıllı birini istemiyor. Hiçbir başkan, siyaset ayrımı yapmadan yapılan iyi işlerden dolayı birbirine teşekkür etmiyor. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'e bu tutumu sergilemediği için teşekkür ediyorum. Bu Altınok Öz farkıdır" dedi.

Moderatörlüğünü Posta Gazetesi Yazarı Mesut Yar'ın yaptığı 'Hedef Kent Kartal' oturumunda ise Faruk Göksu, Murat Kader, Neşecan Çekici ve Sabri Paşayiğit, Kartal'ın geleceği, Kartal'da yapılan istatistikler hakkında bilgi verdi. Değişen Kartal'ın planması hakkında sunumlar yapan konuşmacılar, yeşil alanların ve konut alanları hakkında detaylı bilgi verdiler. 




Yeni Gün


Geri Dön