Altınok Öz, Mahalle Birim Başkanları ile bir araya geldi!
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Mahalle Birim Başkanları ve Meclis Üyeleri ile Kartal Belediyesi Ekolojik Çadır Alanı’nda bir araya geldi.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Mahalle Birim Başkanları ve Meclis Üyeleri ile Kartal Belediyesi Ekolojik Çadır Alanı’nda bir araya geldi.
Toplantıya; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Gülcemal Fidan, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Mustafa Fehmi Okay, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, Kartal Belediyesi Başkan Danışmanları Haydar Oğuz, Özbey Pekşen, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal Kadın Kolları Başkanı Sema Demirhisar, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal Gençlik Kolları Başkanı Uğur Temel ve Mahalle Birim Başkanları katıldı.
Mahallelerdeki sorunları Mahalle Birim Başkanları’ndan tek tek dinleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz: “ Kartal; gelenin gitmediği, uzun süre yaşamak istediği bir kent.” dedi.
“Sosyal Etki Değerlendirme (SED) Raporu’nu hazırladık”
Katılımcılara Sosyal Etki Değerlendirme Raporu’ndan bahsederek bu raporun ilk olarak Kartal Belediyesi tarafından çıkarıldığını söyleyen Başkan Altınok Öz: “Kartal Belediyesi Başkanlık katında TAK Kartal (Tasarım Araştırma Katılım) ekibi var. Bu ekip, zaman zaman sizlerle beraber oluyor. Bu ekip, 2015 yılında Kartal’ın değişen dönüşen yüzü ile alakalı bir araştırma yaptı. 1949 yılında sanayi alanı olan Kartal’da, 1992’lerde CHP Büyükşehir’de iktidarken yapılan plan değişikliği ile sanayinin boşalttığı alan konut ticaret ve turizm bölgesi ilan edildi. Fabrikalar buradan gittikten sonra küçük ve orta çaplı işletmeler kaldı. Burası için yeni bir plan yapılması gerekiyordu. Plan; oradaki halkı, işletmeleri, bölgenin hemen yanındaki mahalleleri, Kartal’ı nasıl etkiliyor diye bir araştırma yaptık. Bir proje yapıldığında doğaya olan etkisini araştırmaya ‘Çevre Etki Değerlendirme Raporu’ denir. Biz de yapılacak çalışmaların insana etkisini göz önünde bulundurarak ‘Sosyal Etki Değerlendirme (SED) Raporu’ hazırladık. Bu, Türkiye’de ilk defa bizin tarafımızdan yapıldı. ‘Sosyal Etki Değerlendirme Raporu’ İnsan odaklı düşünen, insanların beklentilerini ön planda tutan bir çalışmadır.
“Bizim yol haritamız; sorarak, ihtiyaçları belirleyerek, partimizin ve sosyal demokrasinin temel ilkelerine uyarak yol almaktır”
Mahalle Eylem Planı hakkında bilgi vererek Kartal’da sosyal donatı alanlarına ulaşımın kolaylaştırılacağını vurgulayan Başkan Altınok Öz: ”Bu sene yaptığımız çalışmayla 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde insanların ihtiyacı olan yerlere ulaşım mümkün mü, bu mesafe alanı içinde park, sağlık teşkilatı, dini alan var mı? Sorularından yola çıkarak Düzenleme Ortak Planı (DOP) ve Kamu Ortay Payı (KOP) içinde yazılanların var olduğu 15 dakikalık yürüme mesafesinde ulaşmanız gereken haline de ‘Mahalle Eylem Planı’ diyoruz. Mahalle Eylem Planı’nda bir dedenin torununu parka götürememesi eksikliktir. Biz yerel yönetim olarak o eksikliği giderecek alan bulup, oraya park yapmaya çalışacağız. Halkın ihtiyaçlarını tespit ederken aynı zamanda katılımcı belediyecilik anlayışını sergilemiş olacağız. Ceviz Meydan’ı yapıyoruz. Planı hazırlayan Prof. Dr. Semih Eryıldız, geçen dönem dört mahalle muhtarını ve mahalle birim başkanlarını bizzat ziyaret ederek ve 15 dakikalık yürüme mesafesindeki halkın ihtiyaçlarını sorarak projeyi geliştirdi. O projede bizim hiçbirimizin aklında olmayan ama halkın yoğun şekilde istediği yüzme havuzu var. Bizim yol haritamız; sorarak, ihtiyaçları belirleyerek, partimizin ve sosyal demokrasinin temel ilkelerine uyarak yol almaktır.” dedi.
“Türkiye’de muhtarlarla düzenli olarak toplantı yapan ilk ve tek yer Kartal Belediyesi’dir”
Konuşmasına Kartal’daki deprem dönüşüm süreci ile devam eden Başkan Altınok Öz: ”Türkiye’de deprem dönüşümde birinci sıradayız. Daha hükümetin gündeminde yokken, Van depremi olmamışken 1999 depreminden hükümet gereken nasibini almamışken biz 2009’da seçim bildirgesine deprem nedeniyle evi yıkılacaklardan inşaat harcı ve ruhsat harcı alınmayacak dedik. 2012 yılının Haziran ayında 6306 sayılı yasayı hükümet çıkardı. Biz, bunu 2009 da söyledik. 2011 Belediye Meclisinde ‘Deprem nedeni ile evi yıkılacaklara 500 TL kira yardımı yapılacaktır’ kararını Kartal Belediye Meclisi aldı. Sayıştaydan geri döndü. Belediye olarak kira yardımı yapamazmışız. Leblebi gibi kanun çıkarmayı biliyorsunuz. Bir madde koyun, deyin ki depremde evi yıkılacak insanlara kira yardımı yapabilirsiniz. Bir daha çıkardık meclisten tekrar iade ettiler. Sonuçta hükümet kira yardımını da kendi koydu. 2009 yılından beri muhtarlarla toplantı yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı 1994’te Büyükşehir Belediye Başkanıydı. O zaman muhtarlar yok muydu? Başbakan iken yok muydu? Muhtarlar ekonomik olarak da sıkıntıdalar. 2009 yılından beri muhtarlıklarda çalışanların maaşı ve sigortası da belediye tarafından ödeniyor. Geçen sene Muhtarlar Müdürlüğü kurun diye yazı geliyor. Bizim zaten müdürlüğümüz var, biz zaten sosyal demokrasi anlayışı çerçevesinde muhtarlara gereken önemi veriyoruz. Ne zaman ki Salı günleri partinin konuşma alanı kapandı, Salı günü ben kiminle konuşabilirim diye düşündü aklına muhtarlar geldi. Bunu zaten Kartal Belediyesi yapıyordu, biz buna sahip çıkalım dedi. Türkiye’de seçildiği ilk aydan bu yana her ay muhtarlarla düzenli olarak toplantı yapan tek yer Kartal Belediyesi’dir.
“Halkın en az yarısı Kartal Belediyesi’nin ve Altınok Öz’ün yanındadır”
Soğanlık Camii ile alakalı eleştirilere açıklık getiren Başkan Altınok Öz: “Soğanlık Camii’nin bizim planladığımız alanı Büyükşehir Belediyesi’nin planladığı alandan 440 metre daha geniş. Broşür hazırladık, halka dağıtıldı. Üç veya dört hafta önce Soğanlık’a gittim. Ali Hoca’ya dedim ki size buraya cami yaptırmayacağım. Bu tarafa yapılacak. Ben sizden oy beklemiyorum, ben caminin derdindeyim. Orada halkın en az yarısı Kartal Belediyesi’nin ve Altınok Öz’ün yanındadır. Propaganda neydi? Prefabrik alanın olduğu yerde daha büyük cami yapılabilir diyorlardı. O alanın 440 metre kare daha küçük olduğunu broşüre yazdık ve halka dağıttık. AKP’nin orada cami üzerinden siyaset yapmasına izin vermeyeceğim. Ben her gittiğim cenazede mutlaka camiye girerim. Beni camiye giriyor, girmiyor diye dinli dinsiz diye eleştirme hakkını onlara vermiyorum. Dimdik yürüyeceğiz. Biz haklıyız. Biz asla taviz vermeyeceğiz. Cami üzerinden siyaset yapmalarına da izin vermeyeceğiz.” dedi.
“Elektronik afişleme sistemine geçiyoruz”
Çevre kirliliğine neden olan bez afişleri kaldırarak elektronik afişleme sistemine geçtiklerini belirten Başkan Altınok Öz: “Kartal’da bez afiş dönemi sona erdi. Modern bir kentte ağaçlar, yollar pankartlara boğulmaz. Bir uygulamasını Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nin önüne kurdular. Elektronik afişleme sistemine geçiyoruz. O döneme kadar hiçbir yerde bez pankart asılmasına izin vermeyeceğiz. Sizler de mahalle birimleri olarak elektronik afişleme sistemi kurulmasını talep ettiğiniz yer olursa arkadaşlarla temasa geçin ve o yerlerle ilgili çalışma yapılsın.” dedi.
“Kartal; gelenin gitmediği, uzun süre yaşamak istediği bir kent”
Konuşmasını Kartal ile alakalı verileri paylaşarak sonlandıran Başkan Altınok Öz: “Kartal’da ne kadar zamandır yaşıyorsunuz sorusuna 5 ile 10 yıl diyenler % 7,6, 10 ile 15 yıl diyenler % 11, 15 yıl ve üzeri diyenler % 78,6. Eğer 10 yıl ve üzeri diye söylersek Kartal’da yaşayanların %90’ı 10 yıl ve üzerinde. Kartal; gelenin gitmediği, uzun süre yaşamak istediği bir kent. Kartal yaşama arzusu duyulan bir yer.” dedi.
Kartal Belediyesi