22 / 12 / 2024

Aman dikkat! Kiracı, ev sahibi ile anlaşamazsa kiracıya mahkemeden 100.000 Türk Lirası fatura çıkıyor

Aman dikkat! Kiracı, ev sahibi ile anlaşamazsa kiracıya mahkemeden 100.000 Türk Lirası fatura çıkıyor

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda çok fazla gündeme gelen kira zammı anlaşmazlıkları mahkeme yolu ile çözülebilir. Fakat bu mahkeme yolunda, ev sahibi ile anlaşmayan kiracıya oldukça fazla bir fatura çıkabiliyor. İşte ayrıntılar...



Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı anlaşmazlıkları gündemde en başta yerini koruyarak oldukça yüksek seviyeye geldi. Uygulanması beklenen yüzde 25 kira zammı sınırlaması ev sahiplerinin önünü kapatsa da yine de bazı durumlarda bu zam sınırlaması aşılabiliyor. Bu uygulama için ev sahibinin yapması gereken en önemli detay önce arabulucuya gitmesi ve ardından mahkemeye başvurup kira tespit davası açması olacaktır.

5 YIL ŞARTINA DİKKAT!

Buna göre bir ev sahibinin kiracısının aleyhinde kira tespit davası açabilmesi için bir süre sınırlaması vardır. Bu kapsamda her ev sahibi kiracısına kira tespit davası maalesef açamıyor. Bu davanın açılabilmesi için kiracının beş senenlik kiracılık süresini doldurmuş olması gerekiyor. Bu süre dolmamışsa mahkemeye başvurulsa bile kira tespit davası reddediliyor ve açılamıyor.

Aman dikkat! Kiracı, ev sahibi ile anlaşamazsa kiracıya mahkemeden 100.000 Türk Lirası fatura çıkıyor

KİRADA YÜZDE 25 SINIRI GEÇİLEBİLİR

Kira tespit davası açıldıktan sonra ise mahkeme dava konusu olan evin kira bedelini tespit edebilmek adına önce bilirkişi atamasını gerçekleştiriyor. Sonrasında da bilirkişi evin durumuna, bulunduğu muhite, benzer evlerin mevcut kiralarına göre bir kira bedeli tespit ediyor. Bilirkişinin tespit ettiği kira bedeli mahkemede yüzde 10 ile yüzde 20 arasında indirim yapılıyor. Bu indirim de kiracının eski kiracı olmasından dolayı veriliyor. Bu şekilde ortaya çıkan kira kesin karar oluyor ve ev sahibi de kiracı da bu kiraya uymak zorunda kalıyorlar. Bu yolla yapılan kira artış oranı yüzde 25’in üzerinde olabilir.

KİRACI KİRA FARKLARINI ÖDER!

usakgundem.com'da yer alan bilgilere göre; Öte yandan kira tespit davası açılmış ve mahkeme de kirayı yükseltmişse kiracı yüklü bir toplu ödeme yapmak zorunda kalabilir. Buna göre mahkemenin takdir ettiği kira rakamı davanın açıldığı günden itibaren geçerli olacaktır. Açılan bu davalar iki yılda sonuçlandığı düşünülürse kiracı iki yıllık kira ödemesini yapmış olsa bile fark ödemesini yapmak zorunda kalacaktır. Kiracının kirası 5.000 Türk Lirası ise ve mahkeme 10.000 Türk Lirası kararı vermişse ve 2 yıllık süre geçmişse o zaman kiracı ev sahibine 120.000 Türk Lirası kira farkı ödemek zorunda kalır.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

 


Geri Dön