23 / 12 / 2024

Amasya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nun kuruluşuna onay!

Amasya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nun kuruluşuna onay!

Amasya Üniversitesi bünyesinde "Yabancı Diller Yüksekokulu" kuruluşuna Bakanlar Kurulundan onay çıktı. Kuruluş kararı 8 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.



Amasya Üniversitesi bünyesinde "Yabancı Diller Yüksekokulu" kuruluşuna Bakanlar Kurulundan onay çıktı. 


Kuruluş kararı 8 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Amasya Üniversitesi'nde halen Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği, Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama (yüzde 30), Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı (yüzde 30) bölümlerinde hazırlık sınıfları mevcut olup, ayrıca önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerimize yönelik olarak isteğe bağlı "Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı" uygulamaları yürütülüyor. 


Yabancı Diller Yüksekokulu; öncelikle İngilizce olmak üzere çeşitli dillerde ve farklı düzeylerde uygulandığı programlarla, eğitim hizmeti sunduğu öğrenci ve kursiyerlere, yabancı dili etkin bir biçimde kullanabilmeleri için gerekli olan sözlü-yazılı iletişim becerilerini kazandırmayı amaçlamaktadır. 

Ayrıca, yabancı dil eğitiminin/öğreniminin geliştirilmesine destek olurken, hizmet verdiği öğrenci ve kursiyerlerinin bilgili, kültürlü, yapıcı, özgün ve yeniliklere açık biçimde yetişmelerine de katkıda bulunması amaçlanmaktadır. 


Temelde kurguları iki çatı üzerine oturtulan Yabancı Diller Yüksekokulu; 1) Hazırlık eğitimi programlarında, hazırlık sınıfı bulunan bir programa kaydını yaptıran, ancak Yabancı Dil Yeterlik sınavında başarısız olan üniversitemiz öğrencilerine gerek akademik çalışmaları boyunca, gerekse iş hayatı ve sosyal çevrelerde yabancı dili etkin bir şekilde kullanabilmeleri için gereksinim duyabilecekleri bilgi, beceri ve özgüveni kazandırmak ve üniversitemiz bünyesinde 5-i kapsamında okutulmakta olan zorunlu hazırlık derslerini tek merkezden organize etmek 2) Modern Diller Birimi programlarında ise, öğrencilerimize yönelik olarak sürdürmekte oldukları akademik programlarda ve mezuniyet sonrası profesyonel hayatlarında gereksinim duyacakları yabancı dil becerilerini (Rusça, Çince, Fransızca, Almanca, yabancılara Türkçe...) kazandırmak ve geliştirmek üzere açılan zorunlu ve seçmeli dersleri programlamayı amaçlamaktadır. İlerleyen dönemlerde ise alanında uzman öğretim üyesi istihdamına bağlı olarak turizm, teknik, diplomatik, hukuki konu alanlarında ağırlıklı İngilizce-Türkçe, İngilizce-Rusça, İngilizce-Arapça, İngilizce-Almanca, Mütercim Tercümanlık bölümlerinin açılması amaçlanmaktadır. 

Yabancı Dil Bilmek Önemli Bir Gereklilik Konuyla ilgili açıklama yapan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin Orbay; "Günümüzde en az bir yabancı dili bilmek ve yaşamın içerisinde etkin bir şekilde kullanmak önemli bir gerekliliktir. Bu nedenle üniversite gençliğinin yaşamın farklı alanlarında mesleki anlamda ilgi duydukları bir dili, gerek kullanıldığı akademik, sosyal ve iş çevrelerinde, gerek diğer uluslararası ortamlarda etkili bir iletişim aracı olarak kullanabilmeleri için dil eğitim-öğretim süreçleri önem kazanmaktadır. Bu nedenle Yabancı Diller Yüksekokulumuz dil bilgi ve becerilerini kazandırabilmede nitelikli eğitimöğretim yaşantıları sunma kurgusu ile şekillendirilmiş, senato kararıYÖK onayı ve Bakanlar kurulunun imzası ve Resmi Gazete'de yayınlanması ile süreç tamamlanmıştır. Artık amaçlarımız doğrultusunda akademik çalışmalarımızın hız kazanacaktır. 


Diğer taraftan birçok alanda yabancı dil bilen personele ihtiyaç duyulduğu gerçeğinden hareketle üniversitemiz bünyesinde Yabancı Diller Yüksekokulu kurulması önemli bir adımdır. Çünkü genel olarak ülkemizin, özelde ise Amasya'nın bir tarih, turizm ve kültür merkezi olması nedeniyle her yıl milyonlarca yabancı turist ülkemizi, yüz binlerce kişi ise ilimizi ziyaret etmektedir ve bunlara paralel olarak pek çok alanda ticari sektörün iş hacimleri katlanarak artmaktadır. Bu sebepten dolayı yabancılarla olan ilişkiler her seviyede zorunluluk haline gelmektedir. Üniversitemiz özelinde ise son üç yıl içerisinde yabancı uyruklu öğrenci kabulüne başlamış ve şu an için yirmi beş ülkeden onlarca öğrencimiz bulunmaktadır. 


Mevcut durumda Mimarlık Fakültemizde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerimiz bir yıl zorunlu hazırlık sınıfı uygulaması mevcuttur. Benzer şekilde Eğitim Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan İngilizce Öğretmenliği programı için yine bir hazırlık sınıfımız mevcuttur. Türk ve yabancı öğrencilerin öğrenim göreceği ve öğretim elemanlarının ders vereceği yeni fakülte, bölüm, program ve anabilim dallarının açılması ihtimal dâhilinde görülmektedir. Bu nedenle bazı programların yabancı dille veya ağırlıklı bir yabancı dilde eğitimöğretim vermesi ve dolayısıyla hazırlık sınıflarının açılmasını zorunlu hale gelmektedir." cümlelerini kaydetti. 


Amasya Bilgi




Geri Dön