27 / 04 / 2024

Amerika'da inşaat harcamaları ekim ayında artış gösterdi

Amerika'da inşaat harcamaları ekim ayında artış gösterdi

ABD'de gerçekleşen inşaat harcamaları, ekim ayında, yüzde 0,6 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yükseldiği kaydedildi. ABD Ticaret Bakanlığı, ekim ayına ilişkin inşaat harcama verilerini açıkladı. İşte haberin ayrıntıları...



ABD'de piyasa beklentileri inşaat harcamalarının bu dönemde yüzde 0,4 yükselmesi yönündeydi. Buna göre, inşaat harcamaları eylül ayında yüzde 0,2 yükselmişti. Kamu inşaat harcamaları ekimde yüzde 0,2 ve özel sektör inşaat harcamaları yüzde 0,7 artış gösterdi. 

İnşaat harcamaları ekimde yıllık bazda da yüzde 10,7'lik artmış oldu. Bu kapsamda, ülkede inşaat harcamaları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 artarak 2 trilyon 27 milyar dolar oldu.

MORTGAGE BAŞVURULARI NE DURUMDA?

Öte yandan, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 7,37'ye azalırken mortgage başvuruları yüzde 0,3 artış yaşandı. Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre, mortgage başvuruları 24 Kasım ile sona eren haftada bir önceki haftaya oranla yüzde 0,3 kadar çıktı. Önceki haftaya oranla konut satın almak için yapılan başvurular yüzde 5 oranında artarken yeniden finansman başvuruları yüzde 9 azalmış oldu.

Amerika da inşaat harcamaları ekim ayında artış gösterdi

Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 7,37 ile 10 haftanın en düşük seviyesine indi. Aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı 6,89'dan yüzde 6,88'e kadar düştü.

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, konut kredisi faizlerinin son beş haftada dördüncü kez düştüğünü belirterek satın alma başvurularındaki yükselişin etkisi ile mortgage başvurularında da bir miktar artış olduğunu kaydetti.

Başvurulardaki artışa karşın, geçen haftaki mortgage faaliyetinin geçen yılın yüzde 20 altında olduğuna dikkati çeken Kan, "Piyasadaki mevcut konut arzının düşük olması nedeniyle satın alma piyasası durgun olmaya devam ediyor." ifadesini kullandı.

ABD VATANDAŞI NASIL OLUNUR?

ABD vatandaşı olmak için en az 5 yıl daimi ikamet yani Green Card sahibi olmak gereklidir.  Kişilerin  başvuruda bulunmadan önce  yaşadığı  eyalette en az üç ay kalmış olması gerekmektedir.  Buna göre, başvuruyu yapmadan önceki 5 yılın en az 30 ayı boyunca ABD'de fiziksel olarak mevcut olmalıdır. İngilizce sınavının yanı sıra ABD tarihi sınavını geçebilmelidir.

Ekim ayında ABD’de inşası başlayan konut sayısı artarken bitirilen konut sayısı düştü!

ABD'de inşaat harcamaları 1 trilyon 996 milyar dolar oldu!

ABD'de müstakil konut başlangıçları 2020'den bu yana en düşük seviyede!

Amerika Birleşik Devletleri'nde inşaat harcamaları Mayıs'ta azaldı! İşte o veriler...


Geri Dön