04 / 05 / 2024

Amerika'da mortgage faizleri yüzde 7'ye kadar yaklaştı ve başvurular azaldı!

Amerika'da mortgage faizleri yüzde 7'ye kadar yaklaştı ve başvurular azaldı!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz miktarı yüzde 6,97'ye yükselirken, mortgage başvuruları yüzde 1,6 kadar düşüş yaşadı. Aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,37'den yüzde 6,49'a kadar çıkmış oldu.



Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 15 Mart ile sona eren haftaya ilişkin verilerini açıkladı. Bu kapsamda, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyas ile yüzde 1,6 azaldı.

Bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 1 ve yeniden finansman başvuruları yüzde 3'lük azalış kaydetti. Buna göre, ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise geçen hafta yüzde 6,84'ten yüzde 6,97'ye kadar çıkmış oldu.

Aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,37'den yüzde 6,49'a yükseldi. MBA Başkan Yardımcısı ve Başekonomis Yardımcısı Joel Kan, açıklanan verilere ikapsamında yaptığı değerlendirmesinde, mortgage faiz oranlarının ABD'de geçen hafta duyurulan verilerin enflasyonun halen beklenenden daha yüksek olduğunu göstermesi ile yükseldiğini, verilerin ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranlarını ne zaman ve ne ölçüde düşüreceğine ilişkin de endişelerin arttığını ifade etti.

Amerika da mortgage faizleri yüzde 7 ye kadar yaklaştı ve başvurular azaldı!

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenmiş olan değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesi yapılması durumudur.  Bu yapılan ödemeden sonra da kalan miktar, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Aynı zamanda bu süreçte yapılacak olan ödeme planı da faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine bağlı olarak değişmektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de mortgage başvuruları artışını sürdürdü!

ABD'de mortgage başvuruları geçen haftaya oranla yükselişte!

ABD'de mortgage başvuruları üst üste üçüncü haftasında da düştü!

ABD mortgage faizi iki ay sonra yeniden yükseldi 

ABD'de mortgage faizleri son 9 haftanın zirvesinde!


Geri Dön