28 / 04 / 2024

ABD'de mortgage başvuruları geçen haftaya oranla yükselişte!

ABD'de mortgage başvuruları geçen haftaya oranla yükselişte!

Amerika'da yapılan ve 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) olarak bilinen  ortalama faiz oranı geçen haftaya oranla yüzde 7,02'ye düşerken, mortgage başvuruları da yüzde 9,7 yükseliş yaşadığı kaydedildi.



Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 1 Mart ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini duyurdu. Bu kapsamda da mortgage başvuruları, geçen hafta oranla bir önceki haftaya göre yüzde 9,7 kadar yükseldi.

Bu dönemde konut satın almaya yönelik yapılacak başvuruların yüzde 11 ve yeniden finansman başvurularının da yüzde 8 artış kaydettiği ifade edildi.  Ülkede 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise geçen hafta yüzde 7,04'ten yüzde 7,02'ye gerilemiş oldu.

Yine aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,70'ten yüzde 6,66'ya inmiş oldu. Öte yandan, MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Mike Fratantoni, açıklanan veriler ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde, mortgage başvurularının önceki haftaya oranla önemli ölçüde yükseldiğini ifade etti. 

İlk kez ev satın alanların faiz oranlarındaki nispeten küçük değişikliklere karşı hassas olduğunu vurgulayan Fratantoni, yeni ilanlarda artış görülmesinin satılık konut stokunun eksikliği göz önüne alındığında bahar sezonu için olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.

ABD de mortgage başvuruları geçen haftaya oranla yükselişte!

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenen değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesinin yapılması demektir.  Bu yapılan ödemeden sonra da kalan rakam, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınır.

Bu süreçte yapılacak olan ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine bağlı olarak değişmektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de mortgage başvuruları üst üste üçüncü haftasında da düştü!

ABD mortgage faizi iki ay sonra yeniden yükseldi 

ABD'de mortgage faizleri son 9 haftanın zirvesinde!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,80'e yükseldi!

ABD'de konut piyasasına mortgage ve stok baskısı!


Geri Dön