23 / 12 / 2024

Amir Çiçek: Yenilenebilir enerjide hedef en az yüzde 10!

Amir Çiçek: Yenilenebilir enerjide hedef en az yüzde 10!

Muğla Valisi Amir Çiçek, enerji kaynaklarının tükenmez olmadığını belirterek, "Yüksek Planlama Kurulu kararı ile ülkemizin yenilebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimindeki payının 2023 yılında en az yüzde 10 seviyesinde olması planlanıyor"




Muğla Valisi Amir Çiçek, enerji kaynaklarının tükenmez olmadığını belirterek, "Yüksek Planlama Kurulu kararı ile ülkemizin yenilebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimindeki payının 2023 yılında en az yüzde 10 seviyesinde olması planlanıyor. Bu hedefin yakalanması için bizlere büyük görevler düşüyor" dedi.


Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) koordinasyonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Yenilenebilir Enerji Konferansı düzenlendi.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Çiçek, Muğla'nın önemli derecede yenilenebilir kaynak potansiyeli olduğunu söyledi. 


Kentin güneş enerjisi yatırımlarına elverişli olduğunu belirten Çiçek, il genelinde yıllık ortalama güneşlenme süresinin 3 bin 43 ile 2 bin 640 saat olan Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bilgisini verdi.


 Çiçek, "Güneş enerjisi kurulu kapasitesi bakımından öne çıkan ülkelerden Almanya ile karşılaştırıldığında ilimizin yılık güneşlenme süresi, bu ülkenin iki katı civarında, toplam güneş enerjisi değeri ise 1,5 katıdır" ifadesini kullandı.


Muğla'nın, rüzgar enerjisi bakımından da potansiyeli bulunduğuna değinen Çiçek, şöyle konuştu:


"Yüksek Planlama Kurulu kararı ile ülkemizin yenilebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimindeki payının 2023 yılında en az yüzde 10 seviyesinde olması planlanıyor. Bu hedefin yakalanması için bizlere büyük görevler düşüyor. Bugün Türkiye bütçesinin büyük bir kısmı enerjiye gidiyor. Son yıllarda yenilebilir enerji kaynakları konusu gündemimize geldi. Bu konuda geç bile kalınmıştı. Bu kaynaklar daha önceleri de vardı. Güneş, insan var olduğu günden bu yana var. Rüzgar var, akarsular, jeotermal kaynaklar daha önce de vardı ama geç kalmış değiliz. Tek eksiğimiz, yatırımcılarımızın önünü açmamız gerek. Bu yatırımcılarımızın cesaretlerini kırmamamız gerekiyor. Nerede, nasıl enerji üretilir, bunların fizibilitesi yapılıp, haritası çıkarılarak yatırımcılarımızın önüne koymamız gerekiyor."


"Yenilenebilir enerjiyi daha kolay ve ucuz üretebilmeliyiz"


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da yenilenebilir enerjinin en temiz enerji olduğunu kaydetti.


Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük bölümünü halen kömürden elde ettiğine dikkati çeken Harmandar,  "Bir an önce yenilenebilir enerji kaynaklarımızı faaliyete geçirmek zorundayız. Yenilenebilir enerjiyi daha kolay ve daha ucuz üretebilir hale gelmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.


"Güney Ege, stratejik alan"


GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata da güneşlenme süresi ve küresel radyasyon değerleriyle Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde yer alan Güney Ege'nin güneş enerjisi üretimine oldukça elverişli olduğunu söyledi.


 Muğla ve Aydın'ın rüzgar enerjisi potansiyeline de işaret eden Alata, şu bilgiyi paylaştı:


"Jeotermal enerji ele alındığında ise yine en şanslı bölgelerin başında geliyoruz. Türkiye'de elektrik üretimine uygun yüksek sıcaklıklı jeotermal sahalardan sekizi ve Türkiye'nin en yüksek sıcaklığa sahip Denizli-Kızıldere jeotermal sahası bölgemizde yer almaktadır. Bunun yanı sıra Aydın'daki kaynaklar, kullanım sıcaklığı ve olası potansiyeliyle dikkati çekmektedir. Bölgemizin tüm bu enerji potansiyeli ve verileri göz önüne alındığında enerji sektörünün ülke genelinde olduğu kadar Güney Ege Bölgesi'nde de kalkınma politikaları açısından oldukça stratejik alan niteliğinde olduğu görülmektedir."



Dünya


Geri Dön