28 / 04 / 2024

Anayasa Mahkemesi'nden son dakika açıklaması: Ek zam oranlarını belirleyen düzenleme iptal!

Anayasa Mahkemesi'nden son dakika açıklaması: Ek zam oranlarını belirleyen düzenleme iptal!

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına birinci sınıf hakim savcılardan daha çok ek zam yapılmasını öngören kanun hükmü iptal edildi.



Anayasa Mahkemesi tarafından, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına birinci sınıf hakim savcılardan daha çok ek zam yapılmasını öngören kanun  hükmü iptal edildi. İptal edilme kararı gerekçenin Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi. 

TBMM'de 30 Mart 2023 yılında çıkarılan torba kanun ile Hakimler Savcılar Kanunu'na göre 30 Mart 2023 yılında yüksek yargıçların ek zam oranları ile ilgili madde eklendi.

MAAŞLAR EŞİTLENDİ!

Düzenleme ile Yargıtay ve Danıştay üyelerine 40 bin, birinci sınıf hakimler için ise 15 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek zam ödenmesi hükme bağlandı.

Böylelikle, birinci sınıf hakim savcılara daha az zam öngören düzenleme ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşı, Anayasa Mahkemesi üyeleriyle eşit hale getirildi.

Bir hakim ise,  yapılan bu düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olması gerekçesiyle konuyu  Ankara  25. İdare Mahkemesine taşıdı. Ankara 25. İdare Mahkemesi de düzenlemeyi, Anayasa'da belirtilen "hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve eşitlik ilkeleri ile çalışma barışının sağlanması" kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talebiyle Anayasa Mahkemesine taşıdı.

Anayasa Mahkemesi nden son dakika açıklaması: Ek zam oranlarını belirleyen düzenleme iptal!

DÜZENLEME İPTAL EDİLDİ!

Talebi görüşen Yüksek Mahkeme, düzenlemenin iptal edilmesine karar verdi. 

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal gerekçesi daha sonra yazılacak. İptal kararı, gerekçenin Resmi Gazete'de yayımlandıkdan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

HAKİM VE SAVCI MAAŞLARI NE KADAR? 2023 HAKİM VE SAVCI MAAŞLARI

Hakim ve savcıların maaşları stajyerden, kıdemliye sırasıyla şu şekilde; 27 bin 400 liradan 55 bin 35 lira aralığında.

En düşük hakim maaşı 8. derecede mesleğe yeni başlayan hakimler  tarafından alınıyor. 

En yüksek hakim maaşı  ise 1. derece grupta yer alan ve 24 yıl deneyimi olan hakimler alıyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı! 1000 hakim ve savcı yardımcısı alımı sınav tarihi belli oldu!

Geri Dön