01 / 05 / 2024

TMO'nun ayçiçek yağı hamlesinden sonra fiyatlara zam yaptıracak kötü gelişme! Son dakika açıklaması

TMO'nun ayçiçek yağı hamlesinden sonra fiyatlara zam yaptıracak kötü gelişme! Son dakika açıklaması

Ayçiçek yağında fiyatları yakından ilgilendiren en önemli konu hammaddenin yeterince temin edilip edilmemesi. Toprak Mahsulleri Ofisi ayçiçek hasadına sayılı günler kala 18 bin ton ayçiçek yağı ihalesi yapmıştı. Son dakika açıklaması yağ fiyatlarında yeni bir artış dalgası mı geliyor dedirtti.



Türkiye'de ekili ayçiçek bitkisi tarlalarında görülen çayır tırtılı zararlısının ürüne ne kadar zarar verdiği henüz açıklanmadı. Trakya'daki tarlalarda bitkilere dadanan zararlı haşere ile mücadele için zirai ilaçlam yapıldı. 

Trakya'da bazı ayçiçeği tarlalarında görülen çayır tırtılına karşı ilaçlama işlemleri devam ederken yaprak altlarında kalan olası larvalara karşı ilaçla mücadeleye devam edilecek. Çiftçilerse ilaçlama işinin artıların aktif olmadığı zamanlarda yapılmasını talep etti zira bölgede aynı zamanda bal arıcılığı da yapılıyor.

TMO nun ayçiçek yağı hamlesinden sonra fiyatlara zam yaptıracak kötü gelişme! Son dakika açıklaması

Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, "Tırtıl mücadelesi tabii ki yapılacak ancak burada arıların yaşamı da göz önüne alınmalı" çağrısında bulundu.

Ayçiçek ekili arazilerde başka zararlı haşere var mı yok mu diye diğer illerde de çalışmalar yapılmaya başlandı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Kırklareli'nde çayır tırtılı görülen ayçiçeği tarlalarında inceledi ve zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. 

Pakdil, rekoltede artış beklendiğini bu sene ürünün geçen seneye göre fazla olacağını da bildirdi.

Öte yandan Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle stok sıkıntısı çekilen ayçiçek yağı ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, tırtıl istilasının ayçiçek üretimine büyük zararlar verebileceği konusundaki uyarısı yeni zam beklentisi oluşturdu. Ancak bakanlık, üretimin geçen yıla göre yüzde 6 artacağını kaydetti.

Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve  Adana  başta olmak üzere ülke genelinde 61 ilde ayçiçek bitkisi üretimi sürüyor ancak belli bölgelerde görülen görülen Çayır Tırtılı Zararlısı'nın hasatlara zarar verdiği tespit edildi.

Öte yandan Bakanlıktan yapılan açıklamada ayçiçeğinde bir önceki yıla göre yüzde 6 üretim artışı ile 2 milyon 550 bin ton rekolte öngörüldüğü bildirildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön