03 / 11 / 2024

Ankara Cumhuriyet Kulesi'nin yıkımı ne oldu?

Ankara Cumhuriyet Kulesi'nin yıkımı ne oldu?

Cumhuriyet Kulesi'nin yıkımı ile ilgili üniversitelerden rapor beklendiğini ifade eden Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, kulenin kent için herhangi bir faydasının olmayacağını belirtti.




Eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok döneminde yapımına başlanan ancak 2009 yılında imara aykırı yapılaşma nedeniyle mahkeme tarafından durdurulan ve geçtiğimiz nisan ayındaki Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla yıkılması kesinleşen Cumhuriyet Kulesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Ankara'daki üniversitelerden gelecek teknik raporlar doğrultusunda ihale yapacaklarını belirten Keçiören Belediye Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Kulenin yıkımı patlatma yöntemi ile olabilir ancak üniversitelerden gelecek raporları bekliyoruz. Çevreye zarar vermeden yıkımı tamamlamak istiyoruz" dedi. 


HUKUKİ MÜCADELEMİZİ VERDİK 

Yapımı adeta yılan hikâyesine dönen kule ilgili tüm hukuki mücadeleleri verdiklerini ifade eden Başkan Ak, "Bu projenin tarihini iyi koymak lazım. Ne zaman başlamış, ne hale gelmiş? Niye bu hale gelmiş? Buna bakmak lazım. Zaten işin hikâyesi orada. Bizim yaptığımız bir şey yok. Biz zaten bir şey yapamadık ki. Bir şey yapmaya fırsatımız da olmuş değil. 2002 yılında buranın temeli atılıyor. 2002 yılından 2009 yılına kadar 7 yıl geçiyor ve bu zaman zarfı içinde bitirilemiyor. 2008 yılında inşaat aşamasındayken hakkında bir dava açılıyor. Bu bina kaçak ve imara aykırı diye. Mahkeme durdurma kararı veriyor. Biz 2009 yılında göreve geldiğimizde bu bina zaten durdurulmuştu. Dolayısıyla biz bu problemi çözmek için uğraştık. Çözmek için uğraşırken de durdurma gerekçesi olan sorunları da ortadan kaldırmaya gayret gösterdik. Ama bu mümkün olmadı. Sonuç itibariyle mahkemede açılan bütün davalar kaybedildi. Biz burayla ilgili hukuk mücadelesini verdik. En azından mevcut haliyle bitirelim diye proje değişikliği de gerçekleştirdik. Ama buna rağmen olmadı" şeklinde konuştu. 


'YANLIŞ BİR YATIRIM VE İSRAF'

Cumhuriyet Kulesi'nin de tamamlandığında akıbetinin Atakule gibi olacağını söyleyen Mustafa Ak: "Yanlış bir planlama, yanlış yatırım ve israf olan bir yatırım. Benzer yatırımlar dünyanın çeşitli kentlerinde bulunuyor. Metruk kalmışlardır ve sonunda vazgeçildi. 


'ATAKULE UNUTULDU BİLE'

Ak, "Bu yatırım da şu anda bitmiş bir yatırım değil. Yarım kalmış ve harcama itibari ile de henüz 3'te 1'i harcanmıştır. Daha üzerine konulması gereken çok para vardı. Bu harcanması gereken paradan kurtulmayı biz kar olarak göreceğiz. Bu nedenle de biz yıkım kararı aldık. Cumhuriyet Kulesi'nin tamamlandığında bir değer katacağını düşünmüyorum. Bunun örneği Atakule'dir. Bu şehrin bir kulesi vardı. Atakule'de insanlar gidip seyir yapmıyor. Orası unutuldu bile. Böylesine gereksiz ve lüzumsuz harcamalar, şehrin kaynağını heba etmek anlamına gelir. Biz, burayla ilgili sorunlar olmasaydı bitirirdik. Ben göreve geldiğimde yarım olan bütün projeleri tamamladım. Sadece bu kaldı. Sadece onun kalmasının sebebi de yanlış bir şey olmasından dolayı. Biz hatta projelendirilen ancak temeli dahi atılmamış projeleri bile yaptık" ifadelerini kullandı. 


RAPORA GÖRE İHALE YAPILACAK

Ankara'daki üniversitelerin vereceği teknik rapora göre kulenin yıkımı ile ilgili ihaleye çıkacaklarını belirten Ak, "Kulenin hangi yöntemle yıkılması ile çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Üniversitelerden raporlar istiyoruz" dedi. 


Sabah Ankara 


Geri Dön