22 / 11 / 2024
fuzul

Ankara TİMAKADEMİ2023 çalışmalarının son durağı oldu!

Ankara TİMAKADEMİ2023 çalışmalarının son durağı oldu!

'TİMAKADEMİ2023'ün son durağı Ankara'da, başkentin teknoloji altyapısı ve nitelikli insan kaynağı ile bir ihracat ve teknoloji merkezi olabileceğine dikkat çekildi.




'TİMAKADEMİ2023' çalışmalarının; 10’uncu ve son durağı  Ankara  oldu. Ankaralı sanayici ve ihracatçılara,2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalama yolunda markalaşma ve Ekonomi Bakanlığı’nın sunduğu destekler hakkında bilgi verilen toplantıda, Ankara’nın teknoloji altyapısı ve nitelikli insan kaynağı ile bir ihracat ve teknoloji merkezi olabileceğine dikkat çekildi. Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Vekili Tarık Sönmez, 2023 hedefl erine ulaşma noktasında son 1-2 yılda hedeflerin biraz altında kalındığını dile getirdi. Sönmez, “Bu da bizim önümüzdeki 8 yılda çok daha hızlı çalışmamız gerektiğini gösteriyor” dedi. 


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlatılan ‘TİMAKADEMİ2023’ çalışmalarının; 10’uncu ve son durağı Ankara oldu. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Vekili Tarık Sönmez, bu seminerlerin iş adamlarını 2023 hedeflerine taşımada önemli rol oynadığını bildirdi. 2008 yılında başlayan ekonomik krizin etkilerinin halen 6-7 yıllık bir süre geçmesine rağmen sürdüğünü kaydeden Sönmez, “Türkiye, ekonomisiyle son 21 çeyrektir büyüyen bir durum göstermiş ve 2014’te yüzde 2,9 oranında büyümek suretiyle 800 milyar dolar civarında bir ekonomik büyüklüğe ulaştı” dedi. 


“2015 zor bir yıl olacak daha fazla çalışmalıyız” 


2015 yılına yönelik değerlendirmelerini de paylaşan Sönmez, “2015 yılı da zor bir yıl olacak gibi görünüyor. 4-5 ayın göstergeleri bunu bize gösteriyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde, geçmişte olduğundan çok daha fazla çalışmalıyız” dedi. Sönmez, dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve adapte olmak gerektiğini söyledi. Sonmez Türkiye ekonomisini rahatlatan gelişmelerin de yaşandığını; petrol fiyatlarındaki düşüşün burada gösterilebileceğini belirterek,” Fakat sürenin ne kadar süreceğini kimsenin bilmiyor. Sanki yarın petrol fiyatları eski seviyesine dönecekmiş gibi pozisyon alıp rehavete kapılmadan tüm ekonomik-politik tedbirleri almak durumundayız” dedi. 


2023 hedeflerine ulaşma noktasında son 1-2 yılda hedeflerin biraz altında kalındığını dile getiren Sönmez, “Bu da bizim önümüzdeki 8 yılda çok daha hızlı çalışmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.


Ankaralı sanayiciye 30 milyon TL ihracat desteği 


Ankara’nın, son dönemde yaptığı atak ve nitelikli işgücü ile sahip olduğu potansiyelini son derece iyi kullanmaya başladığını vurgulayan Sönmez, “2014’te 8 milyar dolarlık ihracata baktığımızda bu ivmenin hızlandığını görüyoruz” dedi. Sönmez, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat destekleri noktasında, Ankaralı firmaların 30 milyon TL’nin üzerinde destek aldığını, 39 Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi'nden 6'sının tamamlandığını bildirdi. 


Hakan Güldağ: Ekonomi bir takım oyunu 


Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ gerçekleştirdi. 30 yıldır ekonomi gazeteciliği yaptığını dile getiren Güldağ, ekonominin bir takım oyunu olduğunu dile getirerek “Futbolda olduğu gibi, belki 11 kişi oynuyor ama hepsi belli bir hedefe dönük koşuyor. Başarı buradan geçiyor” dedi. 


Ankaralı ihracatçılar, 11 malı 3 ülkeye ihraç ediyor 


Panelde konuşan Ekonomi Bakanlığı, Ekonomi Araştırmalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Murat Ertekin, 2004-2014 arasında Ankara’da ihracatçı sayısının 1.8 katına, ihracatın ise 3.7 katına çıktığını bildirdi. Ankara’da, ihracatçıların ortalama yüzde 38’inin üretici-ihracatçı olduğunu aktaran Ertekin, ihracatçıların yüzde 96’sının KOBİ, yüzde 47’sinin mikro ölçekli olduğunu bildirdi. Söz konusu dönem içerisinde, Ankara’nın ihracatının yüzde 74’ünün yoğunlaşma marjı kaynaklı; aynı firma-aynı mal-aynı ülke olduğunu bildiren Ertekin, firmaların ortalama 11 malı 3 farklı ülkeye ihraç ettiğini söyledi. 


HSBC Türkiye, Ticari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan, şirketin hangi ürünü üretirse üretsin, hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin, dışarıda iş yapma platformuna hakim olabilecek bir bilgi akışına sahip olmanın önemli olduğunu ifade ederek, “Biz de HSBC olarak bu ortak platformu yaratmanın gayreti içerisindeyiz. Dünyada HSBC’nin faaliyet gösterdiği her ülkeyle ilgili bilgi alabilirsiniz” dedi. 


Faktoring sektörü 50 milyar dolarlık hacme ulaştı 


Finansal Kurumlar Birliği, Faktöring Sektörü Temsilcisi Filiz Ünal, faktoring sektörünün çok yeni bir sektör olduğunu ifade ederek sektörün 50 milyar dolarlık bir hacmi yakaladığını aktardı. Ünal, 50 milyar dolarlık ihracata aracılık eder duruma gelinmesi halinde 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlanacağını belirtti. 


Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç ise dijitalleşen şirketlerin gelirlerini, sektörün yüzde 9, karlılığını ise yüzde 26 üzerinde büyüttüğünü bildirdi. Özgüç, “Daha fazla yatırım değil, eldeki kaynaklarla daha fazla sonuç elde etmekten bahsediyoruz” dedi. Geçen sene ‘Yarına Hazırım’ isimli bir dijitalleşme endeksi hazırladıklarını aktaran Özgüç, burada işletmelere bir form sunulduğunu ve sonucunda teknoloji tasarruf, verimlilik ve büyüme oranları hakkında bilgi alındığını belirtti. 770 bin işletmenin bu endeksi ziyaret ettiğini ve 17 bin işletmenin de endeksi hesapladığını kaydetti. Özgüç, Ankara’da 901 işletmeye dijitalleşme endeksini çıkardıklarını ve Ankara’nın dijitalleşme endeksinin yüzde 52 çıktığını belirtti. 


Ali Sabancı: Misafirin ne istediğini anlamak markalaşmak için önemli 


Panelin ardından Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı Pegasus’un başarı hikayesini anlattı. ‘Yaptığımız her iş insanların yaşam kalitesini arttırmalı” diyen Sabancı, misafirlerin ne istediğini anlamanın markalaşma açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Sabancı, “Misafir, düşük fiyat, zamanında kalkış ve tercih sunulmasını istiyor” dedi. Ali Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: “Hakan Bey dedi ya takım oyunu diye. Burada en büyük kaldıraç insan. Bu kaldıracı harekete geçirmek için paylaşmak lazım. Maneviyatı paylaşmak lazım. Çalışanlara şirketin hedeflerini iyi anlatmak lazım. Ve de maddiyatı paylaşmak lazım.”


OAİB Başkanı Ahmet Kahraman: 2023 hedefini yakalayacağımıza inanıyoruz


Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman Ankara’nın ihracatta ivme kazanan bir şehir olduğunu kaydederek, “Eskiden memur şehri olarak bilinen Ankara, artık bir sanayi şehri” dedi. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi konulduğunu hatırlatan Kahraman, “Dünyanın, Avrupa’nın ve ülkemizin içinde bulunduğu bir sıkıntı var. Bu bir gerçek. Ancak bu sıkıntıların geçici olduğunu düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda 2023 hedefini yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi. Yüzde 12.5’lik ihracat artışı ile bu hedefe ulaşılacağına inandıklarını ifade eden Kahraman, “Ama geçtiğimiz yıl ve bu yılın başlarında ortaya çıkan rakamlara bakınca bunun yüzde 12.5 değil; yüzde 14’ler bazında arttırılması gerektiğiniz düşünüyoruz. Bunun için ihracat yollarının açılması, ülkemizdeki şirketlerde ihracat alışkanlığının kazandırılması önemli” dedi. Kahraman, burada Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmanın da önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin; Ar-Ge, inovasyon ve tasarımda eskiden gelen alışkanlıkları aşmış durumda olduğunu aktaran Kahraman, Ekonomi Bakanlığı’nın bu alanda büyük destekleri olduğunu söyledi. İlk bin ihracatçı firma arasında Ankaralı 46 firmanın yer aldığını söyleyen Kahraman, “Bu gerçekten az. 8 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyorsa, ilk binin arasında 46 firma gerçekten az” dedi. Türkiye’nin ilk teknokentinin Ankara’da, ODTÜ’de kurulduğunu, son 5 yılda bilişim Ar-Ge projelerinin dörtte birinin Ankara’dan çıktığını kaydeden Kahraman, marka ve patent başvurusunda ise Ankara’nın ikinci sırada olduğunu bildirdi. Kahraman, “Dolayısıyla, biraz daha çalışacak olursak Ankara’yı bir ihracat merkezi, teknokentlerin yardımıyla bir teknoloji merkezi yapabiliriz” dedi. Uzay teknolojilerinin, savunma sanayi ağırlıklı bir sanayileşmenin Ankara’da başladığını söyleyen Kahraman, “Katma değeri yüksek ürünlerin Ankara’dan ihraç edildiğini gösteriyor. Bu da bizi mutlu ediyor” dedi. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da temeli atılan fuar alanına dikkat çeken Kahraman, “Orta Anadolu’daki illerimizin de bir talebi var. Ankara’nın bir fuar merkezi olmasını arzu ediyorlar” diyerek, Ankara’yı bir fuar merkezi haline getirmenin zamanının geldiğini söyledi. TİM tarafından başlatılan İnovaLİG çalışmalarına katılan Ankaralı sanayici sayısının az olduğunu da dile getiren Kahraman, İnovaLİG’i Türkiye için önemsediklerini söyleyerek, daha fazla Ankaralı sanayicinin katılmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.



Dünya


Geri Dön