28 / 04 / 2024

Ankara Veterinerlik Fakültesi Müze Binası'nın risk altında!

Ankara Veterinerlik Fakültesi Müze Binası'nın risk altında!

Başkent'teki tescilli yapılardan olan Ankara Veterinerlik Fakültesi Müze Binası' nın risk altında. Binada yapılan tadilat çalışmaları ve ilave kat nedeniyle yapının özgün kimliği yok ediliyor.



Başkent'teki tescilli yapılardan olan  Ankara  Veterinerlik Fakültesi Müze Binası'nın risk altında. Binada yapılan tadilat çalışmaları ve ilave kat nedeniyle yapının özgün kimliği yok ediliyor. 


Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, dekanlık binası olarak da kullanılan yapının doğal yapısının yok edildiğini ve değiştirilen cephesiyle binanın tam bir kültürsüzlük abidesine dönüştüğünü kaydetti. 


İZNİ GÖSTERMEDİLER


Candan, şunları söyledi: "Cumhuriyet dönemi mimarisi çok ciddi risk altında. 

Bu yapı 10 Haziran 2011 yılında 2. Ulusal Mimarlık Dönemi eseri olarak tescil edilmiş bir yapıdır. Kültürel ve tarihi miras olan böyle bir yapıda 'tadilat yapıyoruz' diyerek ilave kat çıkmak akıl işi değil. Fakülte dekanı ile görüşmek istedik ancak bize dekanın yurt dışında olduğu söylendi. 


Bunun üzerine fakülte sekreterine bu tadilat çalışması için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alınıp alınmadığını sorduk. İzin aldığını söylediler fakat izni görmek istediğimizde ise bize bunu gösteremeyeceklerini belirttiler. Bu yaşananlar üzerine Koruma Kurulu'na izin 

alınıp almadığını resmi yazıyla sorduk, cevabını bekliyoruz." "Tarihi bina rant uğruna yok ediliyor. Bir oda daha elde edebilmek uğruna kat çıkıyorlar, balkon yapıyorlar. Kültürel mirası yok ediyorlar" diyen Candan, sözlerine şöyle devam etti: "Yapının özgün yapısını bozuyorlar. Böyle bir tadilat çalışmasına asla izin verilmemeliydi. 


Son dönemde Başkent "in bütün doğal ve kültürel mirası saldırı altında. 

Tüm Cumhuriyet dönemi yapılarının özgünlüğünü, Selçuklu-Osmanlı mimarisine özlem duyarak, ne idüğü belirsiz şekilde bozuyorlar." Candan, bu nedenle tarihi yapıların gelecek kuşaklara kalmadığını vurgulayarak, tepkisini şöyle dile getirdi: "Daha fazla mekân elde etmek için, rant bakış açısıyla hareket ediyorlar. Kültürel miras, hepimize ait bir değerdir.Başbakan kendisine saray yaptırmak için AOÇ'deki binlerce ağacı katlederse, alt birimlerindeki yöneticiler de doğal ve kültürel mirası yok etmeyi kendilerine hak görür.Dolayısıyla balık baştan kokuyor."


Ankara Başkent 


Geri Dön