30 / 04 / 2024

Anket sonuçları açıklandı! Merkez Bankası’nın mayıs ayı faiz kararı ne olacak?

Anket sonuçları açıklandı! Merkez Bankası’nın mayıs ayı faiz kararı ne olacak?

Yurtiçi piyasalar bu hafta içi paylaşılacak Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklanmış durumda. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde stabil tutmuştu. Peki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın mayıs ayı faiz kararı ne olacak? İşte anket sonuçları...



Mart ayında gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizi yüzde 8,50'de sabit bırakılmıştı.

KUR KORUMALI MEVDUATIN PAYI BÜYÜYOR

Öte yandan, doların yükselişini durdurabilmek için uygulanan kur korumalı mevduatın (KKM) toplam mevduattaki payı giderek artıyor.

Toplam mevduat 10.3 trilyon liraya ulaşırken, bu doğrultuda kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü ise 1.9 trilyon lira olarak kayıtlara geçerken, bu durumda faiz tavan sınırının da kaldırılması da etkili oldu. Bu sayede yük de kamudan bankalara kaymış oldu.

Anket sonuçları açıklandı! Merkez Bankası’nın mayıs ayı faiz kararı ne olacak?

Diğer taraftan, kur korumalı mevduatlar için ilk iki ayda bütçeden 2.1 milyar lira ödendi. Bunun yanı sıra, mart ayında herhangi bir ödeme yapılmadı. 2022 senesinde bütçeden 92.5 milyar TL çıkmıştı. Şu ana kadar bütçede yapılan toplam ödeme ise 94.6 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Merkez Bankası da 2022 senesinde kur korumalı mevduatlar için 88.9 milyar TL ödedi. Vazgeçilen vergiler de eklendiğinde toplam maliyet 200 milyar lirayı aşıyor. İktidar kur korumalı mevduatlarda süreyi bu yılın sonuna kadar uzattı. Muhalefet ise kur korumalı mevduatları eleştiriyor. Süreç 14 Mayıs sonrası belli olacak.

ŞOK’ta temizlik ürünlerinde büyük indirim! Domestos 53,50 TL, kireç önleyici 37,45 TL, bulaşık makinesi tableti 200 TL..

A101'de porselen havan 100 TL’ye, kâse 80 TL’ye, 6’lı çay bardağı 30 TL’ye düştü!

BİM’de yüzlerce indirim bir güne sığdı! Masa örtüsü 119 TL, banyo paspas seti 145 TL, yuvarlak tepsi 19,50 TL...

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön