30 / 11 / 2024

Ant Yapı, sırlarını CNBC-e Business'a anlattı!

Ant Yapı, sırlarını CNBC-e Business'a anlattı!

Ant Yapı ortaklarından Mehmet Okay firmanın hızlı yükselişini anlattı...




Ant Yapı "Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitlik firması" sıralamasına bu yıl ilk kez girdi...Taahhüt dışındaki işler dışarıda bırakıldığında Rusya'daki en büyük Türk inşaat firmasının hızlı yükselişini, ortaklardan Mehmet Okay anlattı...

ULUSLARARASI inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) geçtiğimiz Ağustos ayıran sonunda dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidini açıkladı. Müteahhitlik firmalarının bir yıl önceki performansları ölçü alınarak yapılan sıralamada bu yıl sürpriz bir firma vardı. Türk müteahhitlik firması Ant Yapı listeye ilk kez, üstelik 70'inci sıradan girmeyi başarmıştı. Listedeki Türk firmaları içinde ise Enka (37'nci) ve Gama'nın (66'ncı) ardından en çok iş yapan üçüncü firma olarak görünüyordu.

Peki nasıl oldu da Ant Yapı sıralamaya birdenbire ve bu kadar yüksek bir basamaktan girebildi? Üstelik inşaat sektöründe krizin iyiden iyiye hissedilmeye başladığı 2008 yılında yaptığı işlerin büyüklüğüyle...

MESA MESKEN OKULUNDAN MEZUN ORTAKLAR

Ant Yapı'nın temelleri, inşaat sektörünün mektebi kabul edilen Mesa Mesken firmasında çalışan dört kişinin kahve molalarında yapüğı sohbetlerde aülmış. Hemen hepsi 10-15 yıl Mesa Mesken'de çalıştıktan sonra kendi ortak şirketlerini kurmaya karar verip ayrılmışlar. Şirketi kurunca, aralarındaki görev paylaşımını yapmak da hayli kolay olmuş. Dört ortağın üçü inşaat mühendisi, birisi ise işletme kökenli olunca inşaat sahaları mühendislere, gerisi işletmeci Mehmet Okay'a kalmış. Okay ve ortakları Hasan Kıymak, Kadir Tokman ve Cengiz Karaduman biraz da şanslarının yardımıyla büyük bir başarıya imza atmışlar.

Ortaklar, 90'lı  yılların başında inşaat malzemesi satarak yola çıkmışlar. Özallı yılların ithalat ve ihracat cazibesi onları da etkisi altına almış ve kendilerini ABD'ye mermer ihraç ederken bulmuşlar. Ardından Rusva pazarım keşfedince malzeme sevkivab hızlanmış. İşler büyüdükçe ortaklar kaba inşaat taşeronluğu işleri almaya başlamışlar. Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesiyle kaba inşaat taşeronluğu vapan şirketlere ihtiyaç olunca, Ant Yapı bu kez soluğu Almanya'da almış.

5 Nisan Kararları ve arkasından yaşanan büyük döviz krizi Ant Yapı'nın işine yaramış. Mehmet Okav o günleri anarken, "1994'teki kriz bizim için büyük bir fırsata dönüştü. Yurt dışına iş yapıyorduk. İki Almanya birleştikten sonra eski Baü Almanya'da, Doğu Almanya'dan gelecek askerlere konut yapılacaktı ve taşeronluk işini biz almıştık. Türkiye'de döviz kurları birden yükselince iyi kazandık. Kazandığımız bu parayla ilk arsamızı alıp inşaata başladık" diyor.

1999 RUSYA VE 2001 TÜRKİYE KRİZLERİ NASIL ATLATILDI?

 Ardından küçük  ölçekli yap-sat işlerini kovalayan şirketin 1998 yılında İstanbul'da yapımına başladığı Hora Evleri, büyük müteahhitliğe giden kilometre taşlarını oluşturmuş. Flora Evleri beklenenin üzerinde ilgi görmüş ve Ant Yapı'run yaptığı site hemen saülmış. Ancak bu kez 1999'daki Asya krizi Rusya'yı sarsmış. Kriz nedeniyle Rusya'da şartlar o kadar ağırlaşmış ki Türk firmaları birer ikişer Rusya pazarından çekilmek zorunda kalmışlar. Ama Ant Yapı'run şansı yine yaver gitmiş. Okay, "Rusya pazarından çıkmamalıyız diye düşündüğümüz sırada Kore Büyükelçilik binasının yapım işini aldık Aldığımız bu önemli iş ve butik bir başka proje sayesinde Rusya pazarında ayakta kaldık" diyor.

 Tam Rusya pazarı  toparlandı derken bu kez Türkiye'de 2001 krizi patlak vermiş ama bu arada Ant Yapı dünyaca ünlü yaünm şirketi Capital Group ile tanışarak bu krizi de kazasız belasız atlatmış. Sözü Okay'a bırakalım: "Yugoslav bir şirket, Rusya'da Capital Group'tan 5-6 bloklu bir iş almış. Bir arkadaşımız işverenin yapılan işten memnun olmadığını söyledi. 'Birkaç bloğunu size versin, yapın' diyordu. Biz işveren konumundaki Capital Group şirketiyle görüşüp işi aldık. Capital Group ile çalışmaya böyle başladık" diyor. Ant Yapı, Capital Grubu ile başka işler de yapmış. Ardından, şirket, Mirax Grubu ile tanışmış ve en prestijli projeleri bu gruptan almış.

225'LİK LİSTEDE DAHA ÖNCE NEDEN YOKTU?

 Gelelim Ant Yapı'run 225 şirketlik listede neden bu yıla kadar yer almadığına... Sebep, biraz ironik. Ant Yapı'run listeye daha önce girmemesinin nedeni, Müteahhitler Birliği'ne üye olmaması...

 Okay şöyle anlatıyor: "ENR listesine verileri, Türkiye Müteahhitler Birliği gönderiyor. Paylaştığı veriler kendi üyelerine ait olanlar. Birlik kamu müteahHtlerinin etkin ve yetkin olduğu bir yapılanma. Biz devletle iş yapmadığımız için daha önce üye olmaya gerek görmedik. Bu listeye girmemizi Rusya'daki işverenlerimiz tavsiye etti. Biz de yaptığımız işleri gönderdik ve listeye girdik. Bir anda olan bir şey değil bu. Verileri iki sene önce göndersek yine girerdik listeye. 2000'lerin başından bugüne aldığımız işin toplam büyüklüğü 3.5 milyar dolar."

 Ant Yapı son 10 yılda 4 milyon 427 bin metrekare iş almış. Bunun 665 bin metrekaresini yurt içi projeler oluşturuyor. Yurtiçi projeleri ağırlıklı olarak Ant Yapı'run kendi yatırımları... Şirket ENR sıralamasına 2008 yılında tamamladığı 1.6 milyar dolar bedelindeki, toplamda 1.6 milyon metrekareyi geçen üst yapı işiyle girmiş. "Rusya pazanrun üçüncü büyük Türk müteahhidiyiz. Ancak Enka ve Rönesans şirketlerinin yüklendiği işler arasında kendi yatırımları da var. Sadece taahhüt olarak yapılan işe bakarsanız Rusya'da birinci sıradayız "diyor Mehmet Okay.

İSTANBUL'UN VERGİ REKORTMENLERİNDEN

 Peki hiç mi devletle çalışmamış? Aslında bir kere denemişler. Ant Yapı, Düzce'deki deprem konutlan yapımını alan birkaç müteahhitlik firmasından birisi. Okay, "Diğer müteahhitler tahta kalıpla çalışırken biz işi zamanında yetiştirebilmek için tünel kalıplar saün aldık. Zarar ettik ama zamanında yetiştirdik. Teslim tarihi geldiğinde diğer müteahhitler bu iş bu paraya bitmez deyip ek ödenek talep etti. Onlara ödeme yapıldı. Biz ise işi zamanında bitirdiğimiz için beş kuruş alamadık Kamu müteahhitliği dosyasını böyle kapattık" diyor.

 Genelde müteahhitler en çok verg verenler listelerinde olmadıkları için çok eleştirilir. Ant Yapı, geçen yıl İstanbul'un vergi rekortmenleri sırasmda 72'nci şirket olmuş. İşin ilginci bu konuma, büyük projelere imza artığı yurt dışı faaliyetleriyle değil, yurt içindeki taahhüt işleriyle girmiş olması... Okay, "İnşaat firmalarının işleri genelde birkaç yıllıktır ve bitince beyan edilir. Yurt dışında yapağınız işler zaten vergidı muaf. Herhalde geçen yıl bizden çol iş yapan müteahhit yoktu" diyor gülümseyerek.

TÜRKİYE'DEKİ İŞLERİ

 Ant Yapı hali hazırda İstanbul Bomonti'de 55 katlı iki kuleden oluşan ve 150 milyon dolara mal olması beklenen bir rezidans projesi yürütüyor. Diğer yandan, şirketin arazi portföyünde Çamlıca Ünalan civarında bulunan bir arsa yer alıyor. Dubaili gayrimenkul şirketi Emaar aynı mevkide büyük bir arazi satın almışü. Okay, bu arazide nasıl bir proje yapılacağına dair kararlarını Emaar'in projesine bakarak belirleyeceklerini söylüyor. Ayrıca şirket Ataşehir'de bulunan arazisine bir otel yapmak için düğmeye basmış durumda. Otel'in işletmesi için Radisson Blu oteller zinciriyle anlaşılmış. 204 odalı otelin önümüzdeki yıl teslimi planlanıyor.

MIRAX TOWER'DA TEMEL ATMA REKORU KIRDILAR

Moskova'da, 240 ve 340 metrelik iki kuleden oluşan Mirax Tower projesindeki kulelerden birini yapan şirket de Ant Yapı. Şirket bu çalışma sırasında National Geographic kanalının ünlü belgesellerinden Mega Yapılar'a konu olabilecek türde bir temel atma operasyonu yürütmüş. Bu yükseklikteki binaların statik yapıları farklı olduğundan temellerinin donmadan, aralıksız dökülmesi gerekiyormuş. Ant Yapı soğuk terler dökerek bu işin üstesinden gemiş. Okay, "Nisan ayıydı. Orada 39 saatte 10 bin metreküp, diğer bir deyişle 250 konutluk temel attık. Bu süreyle Rusya'nın rekoru bizde, dünyada ise ikinci sıradayız. Rusya'da çalışan ekibimizin tamamını, yani 450 kişiyi şantiyede topladık. 7 beton santrali aralıksız bize çalıştı, devasa bir lojistik operasyonu sonucu uyumadan temel attık" diyor. Bu temel atma operasyonu sırasında sahada yorgunluktan birçok çalışan bayılmış, işin en ilginci, büyük kulenin inşaatını alan Çinli şirketin temeli dondurmadan atamaması olmuş. Firma attığı bütün temeli kırarak yeniden işe koyulmuş. Ant Yapı 240 metrelik kuleyi teslim etmiş durumda, Çinliler ise inşaata hâlâ devam ediyor.
Burak MAVİ/CNBC-e Business


Geri Dön