30 / 07 / 2024

Antalya Kaleiçi Surları restore ediliyor!

Antalya Kaleiçi Surları restore ediliyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kent tarihi için önemli yere sahip olan Antalya Kaleiçi ’nde yer alan surların restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Projenin, bitim tarihinden önce tamamlanması öngörülüyor.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!



Antalya’nın tarihi kent dokusunda büyük pay sahibi olan surlar için Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından başlatılan bakım ve onarım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kaleiçi Yat Limanı’nı eski cazibesine kavuşturmak için yürütülen çalışmaların bir parçası olan proje kapsamında ekipler restorasyon çalışmalarında yarıya geldi. Toplam 450 metre uzunluğundaki tarihi surların 250 metrelik bölümü tamamlandı.


SURLAR GÜÇLENDİRİLİYOR


Çalışmalar kapsamında sur üzerindeki beton çiçeklik ve korkuluklar sökülerek tarihi dokuya uygun hale getiriliyor. Deforme olan sur duvarları aslına uygun traverten ve kesme taş ile güçlendiriliyor. Derzler yenilenirken, gereken yerlerde surlar dikiş atma tekniğiyle çelik bağlantılarla sağlamlaştırılıyor. Çalışmalar sonunda surlar, ekolojik dengelere hassasiyet gösterilerek uygun şekilde ışıklandırılacak.


BAKIR ÇUBUKLU ÖNLEM


Öte yandan ekipler, tarihi dokuya zarar veren ve sur içlerinde kendiliğinden yeşeren yabani ağaç ve bitkiler için de uzun vadeli önlemler alıyor. Kökleri mümkün olduğunca derinden kesilen yaban ağaçlarının özlerine, köklerin çürümesini sağlayan bakır çubuklar çakılıyor. Üzerleri betonla kapatılan bu çubukların havayla teması kesilerek, yabani ağaç köklerinin yeniden filizlenerek tarihi dokuya zarar verme olasılığı en aza indiriliyor. Fen İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, yılsonunda tamamlanması gereken çalışmaların, şu anki çalışma hızıyla,  proje bitim tarihinden önce tamamlanmasını öngördüklerini belirtti


Antalya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön