27 / 04 / 2024

Antalya’da tersine göç başladı! Yabancıya konut satışı yüzde 29,23 azaldı!

Antalya’da tersine göç başladı! Yabancıya konut satışı yüzde 29,23 azaldı!

İkamet iznine sahip yabancı uyruklulardan 17 bini son 4 ayda Antalya’yı terk etti. Ayrıca, yılın başından bugüne kadar gidenlerin oranı yüzde 16’ya ulaştı ve yabancıya konut satışı ise yılın 9 aylık döneminde yüzde 29,23 oranında düştü.



“Hayat pahalılığı” başta Ruslar olmak üzere Türkiye’deki yabancıları da resmen canından bezdirdi. Antalya’dan yalnızca son 4 ayda ayrılan “ikamet izni sahibi yabancı” sayısı 17 bini geçti. Yabancıya konut satışı da yılın 9 aylık döneminde yüzde 29,23 oranında düştü.

Rusya-Ukrayna savaşı yüzünden Antalya’ya göç eden başta Rus vatandaşları olmak üzere ikamet izni ile kalan yabancılar ülkelerine geri dönmeye başladı. Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber başta Antalya olmak üzere Türkiye’de ikamet etmeye başlayan binlerce Rus ve Ukrayna vatandaşı Antalya ve ilçelerinde kiraların artmasına sebep olmuştu. Fakat Türkiye’deki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının yanında astronomik seviyelere ulaşan kira fiyatları ve konut karşılığı vatandaşlık edinme bedelinin 450 bin dolara çıkması Antalya’da ikamet eden yabancıların azalmasına sebep oldu.

Antalya Göç İdaresi Müdürlüğü’nün verilerine göre 22 Haziran 2023’de 148 bin 597 olan kentte ikamet iznine sahip yabancı sayısı 26 Ekim 2023’de 131 bin 659’a düştü. Bu kapsamda, yalnızca 4 ayda 17 bin ikamet iznine sahip yabancı, kentten ayrılırken, yılbaşından bugüne kadar ayrılanların sayısı da 25 bini buldu.

 Antalya’da tersine göç başladı! Yabancıya konut satışı yüzde 29,23 azaldı!

HAYAT PAHALILIĞI TERSİNE GÖÇE NEDEN OLUYOR

Ekonomim’den Fikri Cinokur’un haberine göre, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya’da ikamet eden yabancı sayısının 2023’de 2022’ye kıyasla yaklaşık yüzde 10 oranında düştüğünü söyledi. Kiraların yüksek olması, hayat pahalılığı, vatandaşlık bedelinin artması ve ikamet izninin zorlaştırılması gibi etkenlerin düşüşte etkili olduğunu belirten Bahar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kiralardaki artış, kentte ikamet eden yabancılar için önemli bir problem haline geldi. Antalya’da kiralar son zamanlarda Türkiye ortalamasının üzeriydi. Yerleşik yabancılar için temel ihtiyaçların maliyeti arttı. Bu da tersine göç için bir neden oldu.”

Bütün bu etkenlerin bir araya gelmesinin, Antalya’da yerleşik yabancıların sayısında bir düşüşe neden olduğunu ifade eden Bahar, şunları kaydetti: “Antalya’da yabancı sermayeli şirket sayısında da azalma yaşanıyor. Antalya, Mart 2022 sonrasında aşırı göç aldı. 2023’te beş aylık dönemde açılan 266 yabancı şirket sayısı, 2022’ye kıyasla düşük kalsa da, beklenenin üzerinde. 2022’de yabancı şirket sayılarındaki aşırı artışın ana nedeni Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu unutmamak gerekiyor. 2023’ün dokuz ayında yabancıya yönelik konut satışı 10 bin 372 adetken 2022’nin aynı döneminde bu sayı 14 bin 656’ydı. 2022’ye kıyasla yüzde 29,23 düşüş var. Savaşın etkisi, yabancı konut satışları içinde geçerli oluyor. Kentte yerleşik yabancıların sayısındaki düşüş, bir dizi etkisinin sonucu. Fakat Antalya hâlâ uluslararası bir cazibe merkezi olarak varlığına devam ediyor.”

“RUSYA’NIN ÜLKEDEN ÇIKIŞ YASAĞI ETKİLİ”

Rusların yoğun ikamet ettiği Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen de Antalya’da yaşayan yabancı sayısının azalmasının sebebinin, Rusya Federasyonu’nun savaş yüzünden yurttaşlarına ülkeden çıkış yasağı koyması ve askerlik çağındaki erkeklerin ülkelerine geri dönmelerini istemesi olduğunu ifade etti. Esen, Konyaaltı’da geçen bahar 32 bin yabancının oturum izni aldığını, 15- 17 bin bandında da vatandaşlık alan kişiler ve turist amaçlı olmak üzere toplam 52 bin yabancının yaşadığını belirtti.

 Antalya’da tersine göç başladı! Yabancıya konut satışı yüzde 29,23 azaldı!

“PARA TRANSFERİNİN ZORLAŞMASI DA DÖNÜŞE NEDEN OLDU”

İlçede oturma izni alan yabancı sayısının düştüğünü gözlemlediklerinin altını çizen Esen, “Bana göre yabancıların sayısının düşmesi, Rusya’nın vatandaşlarına ülkeden çıkış yasağı koyması ve para transferini zorlaştırmasından kaynaklı. Bunun yanı sıra, ülkelerine dönmeyen askerlik çağındaki erkeklerin cezai müeyyidelerin ağır olması da etkili oldu” dedi.

GÖÇ FURYASI DURDU, FİYATLAR OTURMAYA BAŞLADI

Antalya Emlakçılar, Oto Galerici ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada konut alımı karşılığı vatandaşlık verilmesinde fiyatların artması ve ikamet izninin zorlaştırılması gibi sebeplerden dolayı Rusya’dan göç furyasının şu an için durduğunu söyledi. Antalya’da yüksek kira ve ev satışındaki ‘balon’un patladığına vurgu yapan Çağlar, şunları kaydetti: “Savaşın başladığı dönemdeki gibi aşırı göç artık olmuyor. Gelişler ağırlaştı. Ev, kira ve satışları asıl rakamlara dönmeye başladı. Rusların ağırlıklı yaşadığı Konyaaltı’nda savaşla beraber yaklaşık 25 bin liraya çıkan kiralar şu anda 17 bin lira bandında…”

Sakarya’ya göç artınca konut fiyatları resmen fırladı!

Naci Görür’den Antalya depremine ilişkin korkutan açıklama!

AK Partili Karaaslan açıkladı! 3 milyon konutun dönüşümü tamamlandı!


Geri Dön