28 / 12 / 2024

Antalya'daki 80 bin bina kentsel dönüşe hazırlanmalı!

Antalya'daki 80 bin bina kentsel dönüşe hazırlanmalı!

Isı yalıtımının büyük önem taşıdığını ve bu konuda da 2008 yılında binaların enerji performansı yönetmeliği çıktığını hatırlatan Deniz Karataş, '"Yönetmelik ite birlikte binaların yönetmeliğe uygun olabilmesi için de 10 yıl süre verildi'' dedi.



Isı yalıtımının büyük önem taşıdığını ve bu konuda da 2008 yılında binaların enerji performansı yönetmeliği çıktığını hatırlatan Deniz Karataş, '"Yönetmelik ite birlikte binaların yönetmeliğe uygun olabilmesi için de 10 yıl süre verildi. Bunun 7 yılı geride kaldı. Son günü beklemeyelim" dedi. Tüm inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya inşaat Müteahhitleri Demeği Başkanı Deniz Karataş. "Bu konunun meselesi sadece ısı değildir. Binada harcanacak olan elektrik enerjisizinden doğal gaz enerjisi ve su ısıtıcılarına kadar ve bu binaya getirilecek olan enerjinin borusu ile kablosuna kadar her şey düşünülmesi gerekiyor. Bu çalışmalar yapılırken mahallenin trafosunu, şehrin hatta ülkenin elektrik ve doğal gaz enerji sisteminin yeniden düzenlenip en ince ayrıntısına kadar düşünülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Deniz Karataş, dünya'da yapılan savaşların tamamı enerji odaklı olduğunu vurgularken, "Örnek olarak Irak savaşı ve Kuveyt'i gösterebiliriz. Nerde bir anlaşmazlık varsa orada enerji problemi vardır. Nerede bir kargaşa varsa o bölge altında enerji barındıran topraklar yer alır yada enerji koridorun geçtiği yerdir, Dünya enerji için savaşıyor. Dünyada enerjiye ciddi bir şekilde para ve emek harcanıyor. Bizler olmayan doğal kaynakları ve dışarıya bağlı olduğumuz enerjiyi hor kullanmamalıyız"' ifadelerini kullandı.


YALITIMLAR SINIFLANDIRILDI 

2011 yılında sonra ki binalarda yalıtım yapılmak zorunda ve yapılan yalıtımlar ise 'A' harfinden başlayıp 'G' harfine kadar sınıflandırıldığını kaydeden Deniz Karataş, "'H' harfi ve sonrası geçersiz sayılıyor. Geçersiz sayılan binalarda ise oturulma izni verilmiyor Bu sınıflandırılmada yapılan işlemin ve tüketicinin ödeyeceği para baz alınacaktır. 'A' harfli bir yalıtıp isteniyorsa fiyat biraz yüksek olacaktır çünkü yalıtım kalitesi ona göre ayarlanmıştır. "G" harfi istenirse fiyat biraz daha makul olacaktır. Yani kaliteye göre para olacaktır. Burada Önemli olan 2011 yılından sonra "G' harfine kadar da olsa yalıtmışız binamız olmayacak. Dolayısıyla enerjimizi koruyoruz" açıklamasında bulundu.


BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜME HAZIRLANMALI 

Antalya'daki binaların 80 bin tanesinin 1999 öncesi yapıldığını ve bu binaların iyileştirilerek kentsel dönüşüme hazırlanması gerektiğini söyleyen Tüm inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş şöyle konuştu; "Yani 80 bin binada ya iyileştirme yaparak kentsel dönüşüme hazırlamalıyız veya yıkıp yeniden yapmamız lazım. Bu sonuçla ortaya bir ikilem çıkmış oluyor, çünkü yıkılacak olan binayı da yalıtımlı hale getirmek müsriflik olacak. Kanunun bize verdiği süre içerisinde bu kararı vermemiz gerekiyor. 2008 yılında çıkan bir kanun var, kanunun içerisinde enerji verimliliği kanunun yayımı tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde mevcut binalara veyahut yapı kullanım izni alınmamış binalar yani burada 2011 yılından öncesini kast ediyor. 201l'den önce yapılmış binaların bu kanun çıktıktan sonraki on yıl içerisinde enerji venmliliği kanununu uygulamaları gerekiyor." 


HEPİMİZİ İLGİLENDİREN BİR KONU 

"2018 yılma kadar bu sistemi düzenlememiz gerekiyor" diyen Başkan Karataş. "Vatandaşa binada yalıtım yok diye 2018 yılında dayatma gelecek. Madem modemleşiyoruz kendimize ait petrol, doğal gaz ve enerjimiz yoksa dışarıya bağımlıysak enerji korumamız gerekiyor. Enerji performansı yönetmeliği kanunu doğru bir kanundur. 2018 yılma kadar 10 yıl bir süre verilmiş bu sürede doğaı. Biz şuan 2015 yılındayız 3 yıl kalmış. Bu süre içerisinde eski binaları yıkacaksak yıkalım, enerji performansı yönetmeliği kanununa göre binaları yalıtacaksak yalıtalım. Bu konu hepimizi ilgilendiriyor" diye konuştu.



Yalçın KÜÇÜK/Antalya Hilal


Geri Dön