09 / 05 / 2024

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatları neye göre artar?

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatları neye göre artar?

Apartman aidat neleri kapsar? bu ve benzeri sorular pek çok apartman sakini tarafından sorulmaktadır. İşte bu konuda merak edilen yanıtlar ve detayları!



AİDAT ÖDEMEYENE NE YAPILIR?

Aidatını ödemeyen kişilere, kat maliki(sahibi) hakkında diğer kat maliklerinden her biri ya da yönetici tarafından dava açılabilir ve icra takibi yapılabilir. Alacağa aylık yüzde beş oranında faiz bile istenebilir.

APARTMAN AİDATI NELERİ KAPSAR?

Apartman aidat, Apartmanın ya da siteye ait olan su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma ise doğal gaz faturası, varsa bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı ve benzeri ortak giderler aidat üzerinden verilmektedir.

APARTMAN AİDATI NEYE GÖRE ARTAR?

Apartmandaki daire sayısına belirlenen bütçe bölünür ve daire başına düşen miktar belirlenir. Hesaplamaların ardından yönetim planına bakılarak aidat kesin bir hal alır. Yani kat malikinin sahip olduğu alanın metrekaresine ya da arsa payı oranında genel hükmüyle aidat ücreti belirlenmektedir.

İSTANBUL’DAKİ DAİRE BAŞI AİDAT ORTALAMASI NE KADAR?

Konut fiyatları ile beraber kiralarda yaşanan artışa yönelik tartışmalar devam ederken, apartman ve site aidatlarına ilişkin 2022 yılına ait veriler duyuruldu. Bu rapora göre apartman ve site aidatları 2022 yılında, bir önceki yıla kıyas ile yüzde 83 artış yaşandı.

Bu raporda, İstanbul'daki ilçelerde yer aldı. Açıklanan verilere göre, İstanbul'da daire başına aidat ortalaması en yüksek olduğu ilçe 4.734,62 lira ile Beşiktaş olurken, ilk 5 ilçeyi Beşiktaş'la birlikte Sarıyer, Ataşehir, Zeytinburnu ve Şişli oluşturdu. Beşiktaş, Üsküdar, Sancaktepe, Pendik ve Ümraniye, aidat borcunu en düzenli ödeyen beş ilçe olarak sıralandı. Ziyaretçi kayıtlarına bakıldığı zaman ise, kullanıcıların evlerinde 23 milyon misafir ağırladığı tespit edildi. İstanbul’da en çok taşınma da Esenyurt, Pendik, Maltepe, Küçükçekmece ve Tuzla’da meydana geldi. 

Uzmanlar peş peşe açıkladı! İstanbul’daki o ilçelerde kira fiyatları düşecek! İşte İstanbul emlak piyasasının hali!

Hisseli tapu paylaşımı nasıl olur? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön