27 / 04 / 2024

Apartman görevlisi dairesi kiraya verilir mi? 

Apartman görevlisi dairesi kiraya verilir mi? 

Apartmanlarda yer alan kapıcı daireleri artık işlevlerini yitirmeye başladığı için kiraya verilmelerinin yasal olup olmayacağı vatandaşlar arasında merak edilen konular arasında yer alıyor.



Kapıcı dairesini kiraya vermek mümkün mü? Apartmanlarda belirli şartlarda bulunma şartı olan alanlardan birisi de kapıcıi, görevli dairesidir. Bu kapıcı daireleri apartmanlarda çalışacak olan görevlinin barınma ihtiyacını karşılamaları için verilmek üzere yapılmıştır. Kapıcı dairesinin bir mülk sahibi yoktur ve mülk tam anlamı ile tüm apartmana sakinlerine aittir. Yine herhangi bir arsa payı da olmayan kapıcı dairelerinde kat malikleri de hak sahibi olurlar. 

KAPICILIK DEVRİ SON BULUYOR!

Apartmanlarda kapıcılık uygulaması zamanla bitebiliyor. Bunun bazı nedenleri de var doğalgaz kullanılmaya başlanması ile beraber kapıcıların kalorifer yakmak gibi bir görevleri de kalmıyor. Bunun yanında market alışverişlerini kapıcılara yaptıranlar da azaldı. Çoğu apartmanda bundan dolayı kapıcı bulunmamaya başladı. Bu da kapıcı dairelerini gündeme getiriyor.

Apartman görevlisi dairesi kiraya verilir mi? 

KAPICI DAİRESİNİN KİRALANMASI YAPILABİLİR Mİ?

Kapıcı dairelerinin kiralanmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Ancak yine de apartmanda buna dair karar alınmalıdır. Apartman yönetimleri karar almadan kapıcı dairesini kiraya veremezler. Böyle bir durumda Kat Malikleri Genel Kurulu toplanmalı ve kapıcı dairesinin kiralanmasına dair kararlar ortak  alınmalıdır. Bu toplantıya tüm kat malikleri katılmalı ve karar da oy çokluğu ile değil oy birliği ile alınmalıdır. 1 kişi dahi karara katılmazsa kapıcı dairesi kiraya verilmeyeceği kaydedildi. 

PARA NASIL DAĞITILIR?

Kapıcı daireleri için elde edilen paranın paylaştırılması da araştırılıyor. Buna göre, tüm yasal süreçler aşılarak kapıcı dairesi kiraya verilse bile  elde edilen kira gelirinden tüm kat malikleri de hak sahibi olmaktadırlar.  Dolayısıyla kira geliri paylaştırılması eşit şekilde yapılmalıdır. Fakat bu gelirler genel olarak apartmanın ortak giderleri için de harcanarak paylaşım yapılmaya ihtiyaç kalmaz.

Kirada yüzde 25 zam sınırını kaldırmak çare olmaz, sorun kaynağından çözülmeli!

Ev sahipleri dikkat! Kiracının bıraktığı aidat borcu kim tarafından ödenir? 

Kiracılar dikkat! 4 milyon haneye elektrik desteği verilecek peki kimler yararlanabilir? 

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! İşte tahliye taahhütnamesi hakkında tüm bilinmesi gerekenler!

Kiracıların ev sahiplerine karşı hakları!


Geri Dön