23 / 07 / 2024

Apartmanın boyu neyle ölçülür?

 Apartmanın boyu neyle ölçülür?

Apartman yapılırken apartmanın taban alanı kat sayısı,kat alanı katsayısı esas alınıp yapılması gerekiyor.Bu alanların ölçümlerine dikkat edilerek inşaata başlanıyor.Peki apartmanın boyu neyle ölçülür?




Apartmanın boyu neyle ölçülür?

Bir inşaat yapılırken ona ilişkin hesaplamaların doğru bir şekilde yapılması gerekiyor.Apartmanların ne kadar yükseklikle,ne şekilde yapılması gerektiği yapılacak olan bölgenin imar planında yazıyor.


Binanın inşa edileceği  arsanın imar planı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamalar TAKS hesabı ile KAKS (Emsal) hesabı olarak sıralanıyor. 


TAKS, bir yapının taban alanının ne kadar olacağını belirliyorTaban Alanı Katsayısı olan TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranı oluyor.Taban alanı bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alana deniyor. 


Taban alana girmeyen alar ise, ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzudur.


KAKS diğer adıyla emsal alanı ise, inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıdır. Kat alanı hesabına dahil alanlar bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklardır.


Apartmanların ne kadar yükseklik ile inşa edileceği de bölgenin imar planında belirtiliyor.Apartman boylarının ölçümü ise barometre ile yapılıyor.


Emsal kaks alan hesabı nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön