02 / 05 / 2024

Araba alacaklar bu habere dikkat! 2. el otomobilde şok gerçek!

Araba alacaklar bu habere dikkat! 2. el otomobilde şok gerçek!

İkinci el araç piyasasında ÖTV indirimi beklentileri satışları azaltırken bir başka tehlike daha ortaya çıktı. Türkiye’nin her yerinden ikinci el araç alan dev firmalar sektördeki fiyatları da belirlemeye başladı.



2. el araç piyasasındaki durgunluk devam ederken dikkat çeken bir ayrıntıdaha ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin her bölgesinden TIR’larla 2. el otomobil toplayan yerli ve yabancı sermayeli firmalar araçları stoklandı. Bu firmalar adeta dev galeriler haline geldi. Piyasadan araç çekerek fiyatları yükselten firmalar, şimdi stoklarını eritememek tehlikesi ile karşı karşıya.

İnternet ve televizyonlarda bu şirketlerin reklamları sürekli dönüyor. Sektörün en büyük firmalarından sadece birinin portföyünde 24 binin üzerinde araç bulunuyor. Bunların 2 bine yakını 2022 model. Yani ya sıfır kilometre ya da sıfır kilometreye yakın. On binlerce araçlık portföy 2. el araçta fiyat belirleme gücü verirken, piyasada neden sıfır araç olmadığını da yanıtlıyor.

2022 MODEL 2. EL SIFIRDAN PAHALI

Araba alacaklar bu habere dikkat! 2. el otomobilde şok gerçek!

Türkiye’nin en çok 2. el otomobil satışı yapılan internet sitesi olan ‘sahibinden'de, yetkili bayi ve galeriden’ olmak üzere 374 binden fazla otomobil ilanda. Söz konusu firmaların yaptığı stokun boyutu ise 27 bin civarlarında. 2. el araç stokunun büyük bölümünü elinde bulunduran şirketler, bu sayede fiyatlara istediği gibi şekil vererek piyasa ile oynuyor.


Geri Dön