05 / 05 / 2024

Araba alacaklara yeni zam şoku! Matrah güncellemesi eriyecek! 1 Aralık'tan itibaren zam geliyor...

Araba alacaklara yeni zam şoku! Matrah güncellemesi eriyecek! 1 Aralık'tan itibaren zam geliyor...

24 Kasım tarihinde yapılan ÖTV matrah güncellemesi, 1 Aralık tarihinde gelecek zamlarla eriyecek. Ocak ayına kadar yüzde 15'e ulaşan zam geleceği tahmin ediliyor. Markalar şimdiden yeni bir matrah düzenlemesi beklemeye başladı...



Otomotiv sektöründe beklentilerin altında kalan ÖTV matrah artışı düzenlemesinin ömrü 1 haftayı aşamayacak. Kurda yaşanan artış ve üretim maliyetlerindeki yükseliş, 1 Aralık tarihinde otomobil fiyatlarında yeni zamlara neden olacak. 

Gelen zamlarla pek çok model yeniden bir üst dilime geçecek. 

Araba alacaklara yeni zam şoku! Matrah güncellemesi eriyecek! 1 Aralık tan itibaren zam geliyor...

Otomobil fiyatlarında belirli oranda indirim sağlayacak ÖTV matrah artışı düzenlemesi için 1 Aralık’a tarih verilmesi, otomotiv satışlarında durgunluğa neden olmuştu. Çünkü ilk defa bir matrah düzenlemesi için önden tarih verildi, bu da sektörde beklentiye sebep oldu. 

Ekonomimcom'dan Aysel Yücel'in haberine göre; sektörden gelen tepkiler dikkate alınarak, tarih öne çekildi ve 24 Kasım'da ÖTV matrah artışına gidildi. 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt ve birçok sektör temsilcisi yapılan güncellemenin beklentileri gidermediğine dikkat çekti. Yüksek enflasyon paralelinde sektör en az yüzde 100 matrah artışı beklerken, bu oran yüzde 40 ile yüzde 53 arasında değişiklik gösteren oranlarda oldu.

Araba alacaklara yeni zam şoku! Matrah güncellemesi eriyecek! 1 Aralık tan itibaren zam geliyor...

En son 2021 Ağustos'ta uygulanan yapılan bir önceki matrah güncellemesinden önce yaklaşık 50 farklı model yüzde 80’lik dilimin altında kalıyordu. O tarihten itibaren döviz kurunda yaklaşık yüzde 90 yükseliş yaşanması, üretim maliyetlerindeki artış ve bu maliyetlerin araç fiyatlarına yansımasıyla neredeyse tüm modeller yüzde 80’lik dilime dahil oldu. 

Yeni matrah düzenlemesi, sınırlı sayıda modelin bir alt vergi dilimine düşmesine neden olurken; indirim de yüzde 5,5 ila yüzde 19 arasında değişen oranlarda oldu.

İşte ayrıntılar...


Geri Dön